fbpx
13.6 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Parlamentul a demis Consiliul Audiovizualului

Citește și:

Parlamentul a respins, cu votul deputaților Partidului Acțiunii și Solidaritate, raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului în anul 2020. Membrii Consiliu sunt demiși de drept. În raportul comisiei parlamentare de profil se precizează că CA nu a asigurat respectarea de către furnizorii și distribuitorii de servicii media a cerințelor ce țin de imparțialitate, echilibru și favorizarea liberei formări a opiniilor în conținuturile programelor, în special în campaniile electorale, transmite IPN.

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, conducerea CA a fost întrebată despre modul de reflectare a campaniilor electorale și despre încălcările admise de către mai mulți furnizori. Președinta Consiliului, Ala Ursu-Antoci, a declarat că un șir de televiziuni au fost sancționate. Știrile false sunt distribuite preponderent în mediul online, care nu este reglementat, a explicat președinta CA.

Alei Ursu-Antoci i s-a imputat faptul că a fost șefa cabinetului fracțiunii Partidului Socialiștilor. În replică, Ala Ursu-Antoci a declarat că niciodată nu a ascuns acest lucru.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Corneliu Furculiță, a declarat că se atestă o acțiune de răzbunare. Or, întrebările adresate sunt „agramate și lipsite de cunoștințe juridice, fiind citite de pe foaie”.

Un alt deputat BCS, Grigore Novac, a spus că cel mai grav este că președinta CA „nu este verișoara cuiva de la conducerea țării”.

„Înțelegem perfect care este scopul acestei execuții publice a dumneavoastră și a instituției per ansamblu, pentru că atacul ricoșează și direct în CA. Înțelegem că prin această acțiune,astăzi, de fapt, se subordonează Consiliul”, a spus parlamentarul socialist.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că nu este nevoie de instituții cu o astfel de prestație. Monitorizările efectuate nu au avut nici un efect pentru că paguba deja se produsese, iar din televiziuni și din radiouri au curs minciuni.

„Rolul vostru era să-i puneți la respect pe cei care trișează, care spun minciuni – și televiziunea națională, și pe privați, iată ce trebuia să faceți”, a adăugat Igor Grosu.

Consiliul Audiovizualului a adoptat decizii inechitabile urmare a petițiilor și sesizărilor, multe dintre aceste fiind respinse. La fel, în urma controalelor efectuate pentru anumiți furnizori, au fost aplicate avertizări publice, pe când Codul Serviciilor Media Audiovizuale prevede sancțiuni mai dure, remarcat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Pentru respingerea raportului privind activitatea Consiliului Audiovizualului pentru anul 2020 au votat 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații BCS au votat contra, iar cei din Partidul Șor nu au votat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fata de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionul Telenești

Ana-Maria, tânăra însărcinată în a 6 lună, care a dispărut la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionuL...

Planurile NATO pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea

Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la...
  sursa: cursbnm.md