PDM propune organizarea unui referendum consultativ concomitent cu alegerile parlamentare | TELEVIZIUNEA NORDULUI

PDM propune organizarea unui referendum consultativ concomitent cu alegerile parlamentare

PDM propune organizarea unui referendum consultativ concomitent cu alegerile parlamentare

Reforma politică continuă. Numărul de deputați în Parlamentul de la Chișinău ar putea fi redus de la 101 la 61, iar cetățenii vor avea posibilitatea să retragă mandatele deputaților dacă aceștia își vor dezamăgi electorii. Propunerile vin din partea Partidului Democrat. Liderul democrat Vlad Plahotniuc a anunțat, marți, că, în acest sens, va fi organizat un referendum.

Vlad Plahotniuc a anunțat că democrații pregătesc o inițiativă de organizare a unui referendum consultativ, concomitent cu scrutinul parlamentar de la sfârșitul lunii februarie:

Ca și în cazul reformei puterii executive, când am redus numărul ministerelor și am eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate.”

Liderul PDM a vorbit și despre faptul că va fi identificată o modalitate prin care cetățenii să poată retrage mandatele deputaților în cazul în care aceștia nu vor face față așteptărilor:

„Încă atunci, în 2016, am declarat, citez din discursul de atunci, că reforma politică în Republica Moldova presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului și identificarea pârghiilor, prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei, care nu își fac treaba în timpul mandatului.”

Reforma politică în Republica Moldova a fost anunțată de liderul democrat acum doi ani. Prima etapă a acesteia a presupus reorganizarea Guvernului prin reducerea numărului de ministere de la 16, la 9.

2 thoughts on “PDM propune organizarea unui referendum consultativ concomitent cu alegerile parlamentare

  1. Acest referendum pe bune ca este un beneficiu enorm pentru cetateni, de aici oamenii vor decide cien este drept is cine nu, cine dezvolta tara iar cine primeste bani si se vor la putere pentru interese personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *