fbpx
9.7 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

Pierderi de peste 100 de milioane de lei la FEE-Nord

Citește și:

Societatea pe acțiuni Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord), la care statul deţine 100% din capital, a raportat pierderi de peste 100 milioane lei la sfârșitul anului 2019. Anunţul a fost făcut de către Agenţia Proprietăţii Publice, în subordinea căreia se află întreprinderea.

Potrivit APP, compania, cu o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde lei în 2018, înregistrează şi datorii de aproape 80 milioane lei, față de furnizorii de curent electric. În consecinţă pentru a funcţiona în regim normal şi a asigura consumatorii cu energie electrică a fost nevoită să inițieze un proces de contractare a unui credit.

Agenţia Proprietăţii Publice are şi o explicaţie a acestei situaţii în care s-a pomenit FEE Nord.  De vină ar fi Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) care nu a ajustat la timp tarifele. Fapt ce în corelație cu cursul valutar, a generat devieri negative de peste 75 milioane lei.

La mijlocul lunii august 2019, ANRE a ajustat tarifele la energia electrică, cu o întârziere de jumătate de an. Şi dacă pentru consumatorii ce primesc curent electric de la Premier Energy/GNF Furnizare Energie, preţul a crescut cu 4,5 bani/kWh, până la 177,2 bani/kWh, apoi în cazul FEE Nord SA prețul mediu de furnizare a energiei electrice a fost calculat în cuantum de 202,4 bani/kWh, cu 22,5 bani/kWh sau 12,5% mai mare. Astfel diferenţa de tarife între compania statului şi cea privată este de peste 25 de bani/kWh, sau cu 14%.

Totodată APP susține că o parte din vină îi revine și Guvernului. În 2017 FEE Nord a obţinut un profit de 115 milioane lei, care putea să meargă la acoperirea devierilor financiare, dar fostul Guvern Filip a decis în 2018 să încaseze la buget dividende de circa 50 milioane lei de la această întreprindere. Efectul este că acum populaţia din zona de nord a Republicii Moldova achită un preţ mai mare pentru energia electrică. Iar FEE Nord a ajuns cu pierderi de 100 milioane lei şi este forţată să contracteze credite de la bănci pentru a plăti datoriile la furnizori.

FEE-Nord SA este un operator care furnizează energie electrică consumatorilor finali din zona de nord și nod-vest a țării la prețuri reglementate, aprobate de ANRE. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md