Procurorul General, Eduard Harunjen și-a anunțat demisia | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Procurorul General, Eduard Harunjen și-a anunțat demisia

Procurorul General, Eduard Harunjen și-a anunțat demisia

Procurorul General, Eduard Harunjen și-a anunțat demisia, reclamând presiuni politice asupra organelor de procuratură. Acesta a adresat un mesaj președintelui Igor Dodon, care a fost publicat pe pagina oficială a Procuraturii Generale. La scurt timp, președintele Dodon a semnat decretul privind eliberarea acestuia din funcție. Harunjen ar putea fi cercetat penal pentru uzurparea puterii.

În mesajul lui Harunjen se menționează că de la declararea independenței țării, Procuratura niciodată nu a fost supusă atacurilor ca în ultimele trei luni.

„Pe parcursul ultimelor luni procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent în cei 28 de ani de la independență a statului, concertate în mod evident de grupuri de interese sau politicieni speriați de o procuratură profesionistă și independentă. (…) Scopul lor nu este demiterea procurorului general, dar găsirea unei modalități prin care anumite dosare de rezonanță să poată fi revizuite și anulate pe un fals motiv legat de modul în care a fost numit procurorul general”, a menționat Harunjen.

Eduard Harunjen precizează că decizia de miercuri a Parlamentului privind demiterea sa este una evident ilegală și anticonstituțională, iar la ora actuală legile și hotărârile se bazează pe emoții și profunde viziunii politice.

La scurt timp de la demisia lui Eduard Harunjen, Igor Dodon a semnat deceretul cu privire la eliberarea acestuia din funcție. Dodon a menționat că viitorul Procuror General trebuie să dețină cetățenia moldovenească și să fie o persoană integră. „Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat”, a menționat președintele Dodon.

Tot astăzi, Consiliului Superior al Procurorilor a decis efectuarea acțiunilor procesual penale pentru uzurparea puterii în stat de către procurorul General Eduard Harunjen. Decizia a venit după examinarea sesizării ministrului de Interne Andrei Năstase.

Eduard Harunjen a fost cel de-al nouălea procuror general al R. Moldova. Acesta a fost numit în funcţie pe un termen de 7 ani prin decretul Preşedintelui Igor Dodon din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Harunjen urma să expire în 2023. De la proclamarea independenței, cu excepția unui singur procuror general, nimeni dintre ceilalți nu și-a dus mandatul până la capăt.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *