Putin și Lukașenko nu au fost invitați la funeraliile reginei Elisabeta a II-a

Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, nu vor fi fi invitați la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, a declarat o sursă guvernamentală britanică de rang înalt pentru CNN. Sursa a precizat că lista completă a invitațiilor nu a fost încă finalizată, dar că au fost excluși oficiali din trei țări: Rusia, Belarus și Myanmar, transmite agora.md. 

În cazul Rusiei și al Belarusului, sursa a spus că excluderea lor a fost cauzată de invazia rusă în Ucraina, pe care Belarusul a susținut-o. În cazul Myanmarului, aceasta e motivată de tratamentului aplicat poporului Rohingya, a precizat sursa. Rohingya este o minoritate musulmană apatridă din statul Rakhine din Myanmar, care a fost ținta unei campanii brutale de ucidere și incendiere de către armata din Myanmar în 2016 și 2017.

Palatul trimite invitații la funeraliile de stat la sfatul guvernului, după ce membrii serviciilor civile și diplomatice au analizat implicațiile politice ale invitării anumitor lideri. Protocolul Palatului este de a nu dezvălui invitații la evenimentele de familie.

În mod obișnuit, fiecare țară cu care Regatul Unit are relații diplomatice ar fi invitată la o înmormântare de stat, cum ar fi cea care va avea loc la Londra, pe 19 septembrie.

Națiunile sunt de obicei reprezentate de liderul lor politic, de șeful statului, de un membru de rang înalt al guvernului sau de ambasadorul lor în Regatul Unit.

O a doua sursă guvernamentală britanică a declarat pentru CNN că până la 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la funeralii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.