„Răspunsurile vor fi dureroase”. Rusia lansează amenințări dure după adoptarea și promulgarea legii care interzice simbolurile războiului

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat adoptarea și promulgarea legii care interzice simbolurile războiului pe teritoriul Republicii Moldova drept „o adevărată trădare” și a lansat amenințări la adresa președintei Republicii Moldova, transmite anticorupție.md. 

„Astfel de decizii provoacă o îngrijorare profundă. Ele provoacă indignare și cu greu corespund declarațiilor conducerii moldovenești despre angajamentul față de statutul neutru al republicii în înțelegerea sa juridică internațională, respectul pentru drepturile și interesele tuturor locuitorilor săi, precum și cooperarea pragmatică și reciproc avantajoasă cu Rusia”, a spus Zaharova.

De asemenea, Zaharova a remarcat discursul rostit de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în legătură cu promulgarea legii care interzice simbolurile războiului, în mod special enunțul că locul simbolurilor războiului este la „coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții”.

„Cine a permis să spună astfel de lucruri despre groapa de gunoi a istoriei? Oricine își permite astfel de afirmații despre un simbol pentru care oamenii și-au dat viața pentru ca alții să poată trăi, vă asigur, el însuși va merge la „groapa de gunoi a istoriei pe lângă simbolurile barbare”. Este inacceptabil”, a spus reprezentanta mid-ului.

Aceasta a calificat enunțul Maiei Sandu drept „o insultă adusă memoriei eroilor” și a făcut apel către Chișinău să renunțe „la retorica de confruntare, care dăunează cooperării ruso-moldovenești, alfel Rusia va răspunde”.

„Răspunsurile vor fi dureroase. Aceasta nu este alegerea noastră, nu susținem o asemenea retorică. Dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile pe care le-am auzit zilele acestea de la Chișinău”.

Preşedinta Maia Sandu a promulgat pe 19 aprilie legea privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Legea va putea fi aplicată din momentul publicării în Monitorul Oficial.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să îi comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare”, a declarat şefa statului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *