Republica Moldova și statul Qatar au semnat două acorduri bilaterale

Republica Moldova și statul Qatar au semnat două acorduri bilaterale privind abolirea vizelor de scurtă ședere pentru deținătorii pașapoartelor ordinare și acordul cu privire la cooperarea economică și tehnico-științifică în domeniul agriculturii. Documentele au fost semnate la o întrevedere oficială între premierul Natalia Gavrilița și omologul său qatarez, Șeicul Khalid bin Hamad Al-Thani, desfășurată în statul Qatar. Acordurile vor impulsiona contactele economice dintre cele două țări, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN.

Părțile au convenit asupra unei colaborări în domeniul agroalimentar atât prin schimb de experiențe, cât și prin impulsionarea cooperării din sectorul privat. Șefa executivului a subliniat că, în pofida situației regionale generate de războiul ruso-ucrainean, atragerea investițiilor străine directe în economia națională rămâne un obiectiv prioritar, realizarea căruia va asigura stabilitatea și reluarea cursului de dezvoltare în toate domeniile.

În cadrul întrevederii a fost abordat un spectru larg de subiecte ce vizează cooperarea Republicii Moldova cu statul Qatar, precum și oportunitățile investiționale din Moldova. S-a discutat despre sectorul energetic din Republica Moldova și modul de cooperare pentru a fortifica securitatea energetică a țării, inclusiv prin crearea unor rezerve strategice, investiții în energia regenerabilă și diversificarea accesului la diverse surse de energie pe termen lung.

La fel, au fost enumerate și necesitățile Moldovei în domeniile de educație și sănătate care ar putea să se bucure de suportul și experiența qatareză atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru integrarea copiilor și familiilor refugiate din Ucraina.

Vizita oficială a delegației din Moldova vine în contextul celebrării a 25 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și statul Qatar, la invitația prim-ministrului qatarez.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *