fbpx
9.4 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

Rezultatele Programului Transnațional Dunărea în Moldova, celebrate în cadrul Zilei Cooperării Europene

Citește și:
Rezultatele proiectelor implementate în Republica Moldova cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Programului Transnațional Dunărea au fost celebrate miercuri, 21 septembrie, în cadrul Zilei Cooperării Europene.
Evenimentul, organizat de Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă a evidențiat asistența oferită de program la stimularea inovării, a responsabilității sociale, bunei guvernări, conservarea patrimoniului natural și cultural din Republica Moldova, alături de alte 13 țări partenere din regiunea Dunării.

Ziua Cooperării Europene a avut scopul de a face cunoscute rezultatele proiectelor implementate în cadrul Programului Transnațional Dunărea pentru valorificarea beneficiilor cooperării europene, celebrând, alături de partenerii și beneficiarii proiectelor, impactul acestor inițiative în Republica Moldova.

Evenimentul a fost inaugurat de către Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției cooperare, Delegația UE în Republica Moldova, care a subliniat importanța celebrării Zilei Cooperării la nivel european: „A devenit deja o tradiție ca în luna septembrie să celebrăm toate rezultatele programelor susținute din fondurile UE. Prioritățile acestor programe transfrontaliere și transnaționale țin de conectivitate îmbunătățită, sporirea protecției mediului, oportunități educaționale și protecția patrimoniului cultural. Haideți să sărbătorim rezultatele tangibile pentru cetățeni, vizibile în toate regiunile țării, obținute împreună”.

Evenimentul dedicat Cooperării Europene a constituit o platformă foarte bună pentru cei prezenți de a-și comunica istoriile de succes, a promova rezultatele obținute și împărtăși experiențe comune, în mod special în domeniul infrastructurii, energiei durabile și transportului.

Universitatea Tehnică a Moldovei, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” sau Primăria municipiului Chișinău sunt câteva dintre instituțiile care au beneficiat pe deplin de suportul Programului Transnațional Dunărea, demonstrând performanță și rezultate remarcabile ale proiectelor realizate, prezentate în cadrul Zilei Cooperării Europene.

Tot în cadrul Zilei Cooperării Europene, participanții la eveniment au fost informați despre oportunitățile de finanțare oferite de Programul Regiunii Dunării 2021-2027. Prin urmare, țările riverane râului Dunărea, printre care și Republica Moldova, vor avea acces la peste 266 de milioane de euro pentru a finanța proiecte comune în cadrul Programului Regiunii Dunării 2021-2027. Programul își propune să susțină proiecte comune de cooperare transnațională pentru promovarea economică, socială și teritorială, coeziunea în Regiunea Dunării. Beneficiarii vor putea depune, prin apeluri competitive, propuneri de proiecte în cadrul a patru obiective de politică: „O regiune a Dunării mai competitivă și mai inovatoare”, „O regiune a Dunării mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon”, „O regiune a Dunării mai socială și incluzivă” și „O mai bună guvernanță a cooperării”.

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 274,6 milioane euro pentru 14 țări participante, inclusiv 5 mln. euro alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La nivel național sunt implementate 22 de proiecte în domenii precum buna guvernare, inovare și responsabilitate socială, culturală, energetică și de mediu, cu o valoarea totală de 2,5 mln. de euro.

Programul Transnațional Dunărea are menirea să ofere oportunități pentru parteneri din Republica Moldova de-a elabora și implementa o serie de proiecte valoroase prin consolidarea cooperării cu caracter de transformare și inovare, în același timp, fiind în măsură să contribuie la dezvoltarea unor sinergii transnaționale. Rezultatele proiectelor din cadrul programului se referă, în special, la crearea noilor modele tehnologice, îmbunătățirea cadrului național de politici publice, precum și introducerea unor practici inovatoare la nivel național și transnațional.

În fiecare an, pe 21 septembrie, programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană sărbătoresc Ziua Cooperării Europene, pentru a marca buna vecinătate și valorile comune care unesc comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii Europene. În Republica Moldova Ziua Cooperării Europene este sărbătorită începând cu anul 2012. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În mai multe localități din raionul Soroca a plouat cu grindină. Unele grădini au fost inundate  

A plouat cu grindină aseară în nordul țării. În jur de 15 minute, grindina a bătut în localitatea Cureșnița...

Tragedie în capitală. Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că...
  sursa: cursbnm.md