Românii de pe ambele maluri ale Prutului, indignaţi că preşedintele Iohannis l-a decorat pe Marian Lupu

Fostul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a anunţat că renunţă la ordinul Steaua României pentru că i-a fost conferit preşedintelui Curţii de Conturi de la Chişinău, Marian Lupu, iar ex-deputatul Vasile Năstase a venit cu iniţiativa de semnare a unei petiţii privind retragerea decoraţiei. Decorarea fostului comunist şi predecesor al lui Vladimir Plahotniuc de către Klaus Iohannis a provocat indignarea şi criticile dure din partea politicienilor şi societăţii civile atât din Republica Moldova, cât şi din România, transmite anticorupție.md. 

„O, ce veste aiurită! Cică, unii lideri de partide și înalți oficiali de dincolo de Prut sunt îngrijorați de viitoarele alegeri parlamentare de la noi. Pentru a nu reveni la putere socialiștii, comuniștii, șorii, ei vor să-i ajute pe Marian Lupu și Iurie Ciocan să-și tragă un partid de centru-stânga, pro-european, iar Steaua României pe fruntea lui Lupu face parte din scenariu… Deșteaptă-te, române!”, a scris ex-deputata Maria Ciobanu pe reţelele de socializare.

Europarlamentarul român, Eugen Tomac, a calificat decorarea lui Lupu drept „o mizerie”.

„Nu știu cine și de ce a făcut această mizerie, dar când credeam că mai mult de atât nu se poate, o vedem și pe asta. Marian Lupu, fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova, cel care striga în gura mare că el vorbește limba moldovenească , este decorat cu “Steaua României” la București. Așa ceva nu pot înțelege niciodată. Sunt sute de profesori peste Prut care luptă de-o viață pentru identitatea românească, sunt scriitori, jurnaliști, dar statul român alege să decoreze exact pe cine nu merită!”, a declarat Tomac.

„Faptul că această meduză politică ce ia forma vasului în care o pui, mai ales dacă vasul ăla e căptuşit cu gălbiori, primeşte de la Johannis Steaua României, arată într-o fulgerare tot ce a fost prost în relaţia cu Moldova în ultimele decenii.” a scris pe Facebook analistul român, Sorin Ioniţa.

Jurnalista de La Chişinău, Lorena Bogza, originară din partea dreaptă a Prutului, a amintit despre poziţia antiromânească a lui Marian Lupu.

„Îmi amintesc foarte bine acea emisiune din septembrie 2012, în care Marian Lupu afirma că s-a răzgândit și că limba română nu mai este română, ci moldovenească. Dar nu era prima lui răzgândire. Când era în echipa lui Voronin, președinte de parlament, afirma că limba e moldovenească. Apoi, când a evadat și vântul bătea din altă direcție, limba a devenit româna. N-a durat mult și iar s-a răzgândit. Aceștia sunt oamenii carora trebuie să le „mulțumim” pentru falsurile cu care trăim și care în continuare ne dezbină. Și pentru multe alte lucruri trebuie să le „mulțumim”. Iată că la București s-a înțeles asta și Marian Lupu a fost decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Steaua României. Incredibil, dar adevarat! Al cui e „meritul”, oare? Ne amintim, de asemenea, ca Marian Lupu stătea lângă Vladimir Voronin când acesta a acuzat România că ar sta în spatele „loviturii de stat” din 7 aprilie”, a declarat jurnalista.

Klaus Iohannis l-a decorat săptămâna trecută pe Marian Lupu cu Ordinul Național Steaua României, în grad de Comandor, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritate și profesionalism”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “Românii de pe ambele maluri ale Prutului, indignaţi că preşedintele Iohannis l-a decorat pe Marian Lupu

  • 13.09.2022 la 14:09
    Permalink

    DECORAȚIA ,,STEAUA ROMÂNIEI,, ARE O ISTORIE BOGATĂ. PĂCAT CĂ ESTE ACORDATĂ CUM UNOR OAMENI CONJUNCTURISTI. AU FĂCUT CARIERĂ ȘI LA SOVIETICI, IATĂ ȘI ACUM NU NUNT TRECUTI CU … APRECIEREA/APRECIEREA. CE AR SPUNE MARIAN ILICI UNOR ELEVI, CE MERITE ARE EL ÎN FAȚA ROMÂNIMII….PROBABIL CĂ ESTE NEVOIE DE UN CONSILIU/COLEGIAU CIVIC A CELOR DECORATI CARE AR TREBUI SĂ VINĂ CU OPINIILE LOR FAȚĂ DE VIITORII CAVALERI AI DECORATIEI. NU POATE UN PRESEDINTE DE STAT EUROPEAN SĂ CUNOASCĂ ISTORIA CELOR PROPUSI PT I DECORATII. ASTA SE REFERĂ LA DECORATIILE DIN RM, ROMANIA…MI SE PARE CĂ RM OCUPĂ PRIMUL LOC ÎN LUME LA NUMĂRUL DE ,,EROI,, LA MIA DE LOCUITORI…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.