Rusia reduce din nou livrările de gaz prin Nord Stream 1. Gazoductul va funcționa la doar 20% din capacitate

Gazprom a anunțat că va reduce din nou livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 pentru „reparații”, până la jumătate din fluxul actual, care oricum reprezintă 40% din capacitatea de transport a gazoductului, scrie DW. Anunțul vine în aceeași zi în care Kremlinul declara că Rusia „nu este interesată” să oprească livrările de gaze către Europa și că, din contră, este un furnizor „responsabil”. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că face un „joc duplicitar” în legătură cu reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1, scrie Digi24.ro. 

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că va reduce livrările zilnice prin conducta Nord Stream 1 pipeline la 33 de milioane de metri cubi, începând de miercuri. Acest volum înseamnă 20% din capacitatea de transport a gazoductului.

Gazprom declară că va reduce capacitatea la stația de compresie Portovaia din Rusia.

Compania rusă susține că oprește încă o turbină din cauza „condiției tehnice a motorului”.

Fluxul actual de gaze transportat de gazoduct reprezintă 40% din capacitatea Nord Stream 1, care pornește de la nord de Sankt Petersburg, în Rusia, și se termină la stația de lângă orașul german Greifswald, pe coasta Mării Baltice.

Capacitatea de transport a Nord Stream 1 este de peste 160 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Anunțul Gazprom vine după ce, tot luni, Kremlinul declarase că Rusia „nu este interesată” de oprirea livrărilor de gaze către Europa.

„Rusia nu este interesată de aşa ceva”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor „responsabil” de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

„Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia a reluat joia trecută furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream 1, după o pauză de zece zile, cauzată de o revizie tehnică, a anunțat operatorul gazoductului.

Fluxul de gaz prin gazoductul Nord Stream 1 se situa, la câteva ore după reluarea aprovizionării, la 40% din capacitatea de transport a conductei. Acest nivel este similar celui dinaintea opririi conductei, în urmă cu zece zile, pentru lucrări de mentenanță.

Germania: „Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii”

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că face un „joc duplicitar” în legătură cu reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1, cauzate de presupuse probleme cu o turbină reparată din Germania.

„Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia”, a spus ministrul german Robert Habeck.

El a adăugat că documentele de export ale Siemens Energy sunt complete, dar Rusia refuză să emită documentele de import. Compania Siemens Energy a confirmat că turbina va putea pleca din Germania spre Rusia de îndată ce documentele vor fi finalizate.

„Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a adăugat ministrul german.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *