Sergiu Litvinenco: „Nu vor exista excepţii! Inclusiv Igor Dodon va fi amendat, dacă va utiliza panglica”

Ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco spune că la data de 9 mai, atunci când Republica Moldova marchează atât Ziua Europei, cât şi Ziua Victoriei, toţi cei care vor utiliza panglica „Sfântului Gheorghe”, vor fi amendaţi, notează IPN.

Potrivit oficialului, legea nu vizează persoanele care poartă această panglică la medaliile sau ordinele militare. Potrivit legii promulgate de preşedintele Maia Sandu, poliţia îi va amenda pe toţi cei care răspândesc simbolurile agresiunii militare ruse, fiind vorba atât de panglica bicoloră, cât şi de literele V şi Z, folosite în calitate de semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Potrivit legii adoptate de Parlament şi promulgate ieri de preşedintele Maia Sandu, confecţionarea, vânzarea şi răspândirea atributelor şi simbolurilor utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţi este penalizată. Ministrul Justiţiei spune că poliţia îi va amenda pe toţi cei care sfidează legea.

„Sancţiunile nu se aplică persoanelor care utilizează această panglică pentru medalii sau ordine primite pentru acţiunile din cel de-al Doilea Război Mondial. În alte cazuri e vorba de răspundere contravenţională şi persoanele vor achita amenzi. Inclusiv Igor Dodon va fi amendat în situaţia în care va utiliza această panglică, nu există nicio excepţie de la aplicarea acestei legi. Cei care vor încălca această lege, demnitari, inclusiv din Parlament, urmează să fie sancţionaţi conform prevederilor legii”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul unei emisiuni televizate.
Nerespectarea interdicţiei şi promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse va fi sancţionată cu amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice sau cu funcţii publice, amenda se ridică până la 30 000 de lei.
„Există agentul constatator care este poliţia şi, ulterior, în baza documentărilor, se aplică sancţiunea contravenţională. Doamna preşedinte a explicat foarte tranşant raţionamentele pe care s-a bazat atunci când a promulgat această lege şi eu găsesc aceste raţionamente judicioase, logice pentru orice om raţional din Republica Moldova care vrea să trăiască în pace, care vrea să aibă o societate care nu tolerează războiul”, a mai spus Sergiu Litvinenco.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *