fbpx
11.9 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

Sergiu Tofilat: „Fără gaz din Rusia regiunea transnistreană se va confruntă cu o criză umanitară”

Citește și:

În eventualitatea în care Gazprom sistează livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, regiunea transnistreană se va confrunta cu o criză umanitară de proporții. O spune expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, potrivit căruia Moscova menține artificial regiunea separatistă din stânga Nistrului, pentru a putea influența procesele în domeniul politicii externe a Republicii Moldova, notează IPN.

Sergiu Tofilat spune că politica Moscovei este total imprevizibilă. Cel mai bun scenariu ar fi ca Gazprom să livreze, în continuare, gaze naturale Republicii Moldova, iar de la 1 octombrie țara să treacă la formula de iarnă. În baza formulei de calcul pentru perioada rece a anului, Republica Moldova ar achita cam jumătate din prețul de pe piața spot. Un alt scenariu luat în considerare de către autorități este sistarea totală a livrărilor de gaz de către Gazprom. Un astfel de scenariu ar declanșa o criză umanitară în stânga Nistrului, atenționează expertul.

„Putin nu poate deconecta gazul doar pentru malul drept al Nistrului. Dacă Rusia decide să ne deconecteze de la gaz, cea mai afectată va fi regiunea transnistreană. Ei nu au alternativă, nu au posibilitatea de a cumpăra gaz. Acolo, din păcate, ne vom confrunta cu o criză umanitară. Oamenii vor rămâne și fără gaz și fără energie electrică, iar bugetul regiunii va scădea în jumătate. 40-50% din încasările în bugetul regiunii sunt din contul faptului că ei primesc gaz gratis, e o datorie pe care niciodată n-o vor întoarce, din gaz ei produc energie electrică, metale, materiale de construcție, legume, au sere pe care le încălzesc cu gaz. Practic, ei convertesc gazul în bani care ajung în bugetul regiunii. Ei supraviețuiesc doar datorită faptului că primesc gaz gratis de la Moscova”, a spus Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Sergiu Tofilat spune că, deși autoritățile constituționale insistă că Chișinăul nu va achita datoria pentru gaz a regiunii transnistrene, din punct de vedere juridic, această datorie aparține Republicii Moldova și va fi invocată de Gazprom, dacă țara va opta pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Pentru autoritățile de la Kremlin și pentru Putin, în special, interesul este să mențină în viață această regiune ca să poată șantaja Republica Moldova și să poată influența politica noastră externă. Ca să finanțeze acest regim neconstituțional, Moscova livrează gaz pe datorie punând povara pe spatele nostru. Doar Centrala de la Cuciurgan consumă un miliard de metri cubi de gaz, cât întreaga Moldovă, dar pe acte acest gaz este contractat de Moldovagaz, deci, Moldovagaz rămâne datoare către Gazprom. În cazul în care Republica Moldova va dori să adere la UE, Gazprom va solicita achitarea tuturor datoriilor”, a punctat expertul în domeniul energetic.

Recent, autoritățile de la Chișinău au contractat o companie din Norvegia și una din Marea Britanie pentru a efectua auditul datoriilor acumulate de Moldovagaz față de Gazprom, fiind vorba doar de datoriile malului drept al Nistrului. Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor până pe 30 ianuarie 2023.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

FEMEILE ȘI COPIII REFUGIAȚI, INTEGRAȚI SOCIAL ÎN BĂLȚI

Într-o lume marcată de conflicte și tensiuni, fenomenul migrației forțate a devenit o realitate cu care se confruntă societatea...

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...
  sursa: cursbnm.md