Soarta celor 40 de judecători care așteaptă să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că soarta celor 40 de judecători care așteaptă să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă, depinde în mare măsură de decizia președintei Maia Sandu dar și formarea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), transmite agora.md. 

„Este clar că nu au trecut 13, 27 sunt în examinare în continuare la instituția prezidențială, nu știu dacă e cazul să mă expun eu. Conform legii, decizia Președintelui nu e una definitivă,  în situația în care argumentele Președintelui nu sunt considerate plauzibile, CSM poate întoarce candidaturile cu votul a 2/3 din membri”, a spus Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Cât despre faptul că în cazul altor 27 de magistrați, candidaturile se află în examinare și de peste doi ani, ministrul a spus că acest lucru se datorează verificărilor dispuse de instituția prezidențială.

„Probabil verificările corespunzătoare în vederea luării unor decizii. În cazul celor 13 lucrurile sunt clare, în cazul celor 27 se fac verificările corespunzătoare și sunt sigur că la momentul respectiv se va lua o decizie. Vreau să spun că președintele a luat în serios atribuția sa, așa cum vede ea lucrurile a acționat conform competențelor”, a afirmat ministrul justiției.

În același timp, oficialul a admis că situația va căpăta mai multă claritate odată cu formarea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii care urmează să se întrunească în componență deplină, până la finele anului curent.

„Până la finalul lunii septembrie, vom avea rezultatele. La finalizarea ultimei evaluări, în raport cu ultimul candidat, urmează a fi desfășurat Adunarea judecătorilor, la final de octombrie început de noiembrie, poate în cazul CSM va fi mai devreme în cazul CSP va fi mai târziu, până la finele anului vor fi componența deplină”, a explicat Litvinenco.

Anterior, în cadrul unui briefing desfășurat după încheierea ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta Maia Sandu a declarat că numirile judecătorilor nu se fac după legea ordinară, din cauza că membrii CSM nu pot face evaluarea candidaților, în acest caz fiind necesar ca Președinția să realizeze evaluarea respectivă.

„Este o situație neordinară până la numirea următorului CSM. În momentul în care o să avem evaluări suficiente din perspectiva noastră, a echipei de la Președinție, atunci o să venim cu o decizie pe acești judecători”, a spus Maia Sandu.

Amintim că președinta Maia Sandu a respins numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 13 magistrați din cei 40 care au cerut acest lucru.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.