Șoferii moldoveni care au încălcat regulamentului rutier într-o țară UE se pot trezi cu AMENZI

Şoferii din Republica Moldova, care au circulat în ţările Uniunii Europene, mai îndepărtate decât România, și au comis încălcări ale regulamentului rutier, vor primi amenzi în poșta de acasă, fiind obligați să le achite. Asta a devenit posibil după ce Guvernul de la Chișinău a aderat la sistemului informaţional comun european (EUCARIS), la care au acces autoritățile statelor europene, scrie realitatea.md. 

Republica Moldova va deveni membru la Tratatul EUCARIS și Protocolul de amendare a acestuia după depunerea
instrumentului de aderare la Depozitar și acceptarea acestuia în unanimitate de către toate statele Părți. Pentru fiecare stat, care aderă, Tratatul și Protocolul de amendare a acestuia intră în vigoare în prima zi a celei de a doua luni care urmează după data în care Depozitarul a primit instrumentul de aderare.

Sistemul european de informații (EUCARIS) reprezintă un sistem comun de schimb de date și informații referitoare la vehicule și permise de conducere, iar punctul forte al acestuia constă în schimbul rapid și interactiv de date, acest lucru fiind important la verificarea înmatriculării vehiculelor, în lupta împotriva furtului de mașini și fraudei documentelor aferente.

Prin urmare, Republica Moldova va beneficia de acces la un sistem performant de evidență în domeniul înmatriculării vehiculelor și permiselor de conducere, precum și va deține date actuale și exacte în acest sens.

Aderarea țării noastre la Tratat și Protocol va avea un impact pozitiv prin îmbunătățirea situației rutiere pe teritoriul țării, reducerea discrepanțelor legate de gradul de siguranță rutieră, reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea numărului de accidente cu consecințe grave, precum și responsabilizarea conducătorilor auto și conștientizarea riscurilor asociate normelor rutiere.

Obiectivul de bază al Tratatului este acordarea de sprijin în prevenirea, investigarea și urmărirea actelor ilegale împotriva reglementărilor normative a fiecărui stat parte, în domeniul permiselor de conducere, a înmatriculării vehiculelor, a altor fraude și acte criminale cu privire la vehicule sau înmatricularea acestora.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.