fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, martie 28, 2024

STUDIU // Angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi

Citește și:

Pentru mulți dintre noi, cafeaua este o parte indispensabilă a ritualului de trezire, un obicei fără de care nu putem să ne începem ziua, scrie realitatea.md.

Dacă vă place cafeaua, probabil ați auzit zvonuri precum că licoarea minune nu este bună pentru sănătate, cofeina provoacă dependență, riști să te alegi cu dinții îngălbeniți și așa mai departe. Conform unui nou studiu, cafeaua are efecte mult mai pozitive decât v-ați fi gândit. Poate îmbunătăți atmosfera de la locul de muncă, crește performanța la birou și are beneficii în ceea ce privește colaborarea cu colegii și relațiile cu cei din jur.

Experții au împărțit un grup de oameni în două părți. Primul grup a primit o ceașcă de cafea înainte de cercetare, iar celălalt nu. Odată ce cofeina și-a făcut efectul, sarcina lor a fost de a discuta subiecte controversate legate de inegalitățile sociale și economice în decurs de 15 minute. La finalul experimentului, ei ar trebui să-și evalueze rezultatele. Potrivit rezultatelor, cafeaua are un impact pozitiv asupra cooperării și atmosferei în rândul colegilor, potrivit radiomplusfm.ro.

Un alt studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) a arătat că angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi și colaborează mai bine cu colegii lor. Potrivit autorilor studiului, cofeina joacă aici un rol important, ceea ce face ca oamenii sa fie mai vigilenți. Ei sunt mai atenți, îi percep mai bine pe ceilalți și au o atitudine mai pozitivă. După ce au analizat interviurile dintre cei care au băut cafea, experții au concluzionat că acești oameni tind să rămână la subiect și sunt mai capabili să discute despre teme mai exigente.

Cafeaua oferită la discreție angajaților din birouri a devenit aproape o obligație pentru companiile care doresc să crească eficiența acestora. Studiile au arătat că dacă este consumată constant, cafeaua declanșează secreția dopaminei, care alungă depresia și crește gradul de fericire al angajaților, chiar și în dimineața zilei de luni, considerată unanim a fi cea mai grea zi a unei săptămâni de lucru.

Cu aroma sa plăcută, cafeaua este ceasul deșteptător în fiecare dimineață. Datorită acestui fapt, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.

Profesorul Aaron E. Carroll de la Universitatea de Medicina din Indiana a prezentat într-un studiu publicat la începutul anului 2015 legătura dintre consumul de cafea și o gamă largă de efecte a acesteia, precum scăderea riscurilor de îmbolnăvire sau longevitatea crescută. Acesta a demonstrat că un consum regulat de antioxidanți (cel mai prezent întâlniți în cafeaua pe care noi o bem zilnic) ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului sau a bolii Alzheimer.

Mai mult, pentru prima dată, clasamentul consultativ de nutriție din Statele Unite a analizat anul trecut cât de nocivă este cafeaua pentru organism. Decizia specialiștilor a fost unanimă: băută zilnic în cantități moderate cafeaua nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Ba, mai mult, studiul citează dovezi concludente că un consum de 3-5 căni de cafea zilnic (până la 400 mililitri de cafeină) generează numai beneficii pentru organism.

Multora li s-ar parea o cantitate foarte mare de cafea pe zi, dar studiul realizat echivalează o ceașcă de cafea cu 100 miligrame de cafeină, o cană tipică de cafea de la locul de muncă având aproximativ 150 mg de cafeină.

Și chiar că o cafea poate face diferența la birou – legăturile dintre cafea și productivitatea la locul de muncă sunt cât se poate de puternice. Conform unui sondaj realizat de compania americană Career Builder, 46% dintre cei care lucrează în SUA spun că o zi fără cafea la birou le afectează drastic productivitatea.

1. Cafeaua te ajută să fii alert

În organism, pe tot parcursul zilei, pe măsură ce nivelul de energie scade, se acumulează o substanță numită adenozină. Aceasta îi transmite creierului senzația de somnolență. Dimineața, organismul se simte cel mai obosit, adenozina din organism fiind la cel mai mare nivel de pe parcursul a 24 de ore.

Cafeaua nu face altceva decât să reducă percepția creierului asupra nivelului ridicat de adenozină, ceea ce reduce și senzația de oboseală. De aceea, indicat este nu numai consumul de cafea de dimineață, ci și pe parcursul zilei, tocmai pentru a permite creierului să blocheze receptarea adenozinei. Consumul pe parcursul zilei va determina senzația unui surplus de energie. În plus, cu receptorii de adenozină blocați, creierul nu va mai resimți somnolența.

Iar mai multă energie este egală cu o memorie mai bună, capacitate de concentrare sporită și funcții cognitive îmbunătățite.

Concluzia: una dintre cele mai eficiente căi pentru ca o persoană care trebuie să se concentreze asupra unui proiect esențial la locul de muncă și să își intensifice concentrarea este să bea cafea.

2. Cafeaua crește creativitatea

O echipă de cercetare de la Universitatea MIT din Statele Unite a demonstrat   într-un studiu de ce cafeaua îi ajută pe oameni să fie mai creativi, atât individual, cât și în grup. Explicația este și în acest caz cât se poate de simplă. Stând împreună atunci când își beau cafeaua la locul de muncă se elimină practic multe dintre barierele sociale și profesionale normale, ceea ce duce la conversații neprotocolare și mai relaxate.

Deși poate părea ciudat, există persone care spun că lucrează cel mai bine în cafenele. Iar acesta nu este deloc un moft! Potrivit unui studiu realizat de Journal Consumer Research, explicația este că mirosul și zgomotul ambiental stimulează gândirea abstractă și creativă.

Concluzia: orice este legat de cafea, de la consumul acesteia sau miros, și până la zgomotul generat de aparatele care o prepară sau simplul contact vizual, determină o creștere a creativității.

3. Cafeaua te ajută să înveți repede lucruri noi

Ați observant că în campusurile universitare din întreaga lume sunt foarte multe cafenele? V-ați întrebat de ce? Studiile au arătat că o persoană care a baut cafea beneficiază de o capacitate sporită de reținere a informațiilor. Și nu trebuie să fii student pentru a beneficia de un astfel de avantaj competitiv. Atunci când lucrezi într-un mediu în care lucrurile se schimbă mereu, nu te poți opri cu adevărat niciodată din învățare.

Un studiu din revista PLoS One susține că 200 de mg de cafeină funcționează ca niște bastoane aplicate creierului pentru a-l determina să identifice cuvinte și fraze mai repede. Psihologii au administrat persoanelor care au participat la studiu fie o pastilă de cafeină, fie de lactoză. Cei care au primit cafeină au putut să spună mai repede dacă un șir de litere a generat un cuvânt real sau unul inventat.

Un alt studiu care a implicat studenți a constatat că cei care au luat 200 de mg de cafeină au putut să își amintească mai ușor cuvintele din șase liste a câte 15 cuvinte fiecare. Același studiu a constatat că cei care beau constant cafea au o memorie pe termen scurt îmbunătățită și o capacitate sporită de a rezolva probleme bazate pe rațiune.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ VIDEO/ Maxim Calmațui, câștigătorul concursului pentru șefia DRCD, învinuit de fals în acte

Maxim Calmațui, învingătorul concursului pentru șefia DRCD a fost învinuit de fals în acte de mai mulți consilieri. Consilierul Partidului...

/METEO/ Vreme caldă și ploi în nordul țării. Ce temperaturi prognozează meteorologii

Vreme caldă și fără precipitații, doar cu excepția nordului unde izolat spre seară vor cădea ploi slabe de scurtă...
  sursa: cursbnm.md