SUA şi UE cer Rusiei să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene. „Nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă”

SUA şi Uniunea Europeană i-au cerut joi Rusiei să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt stocate acolo şi a atenua astfel criza alimentară mondială. Rusia continuă să susțină că nu blochează exportul cerealelor ucrainene, scrie digi24.ro.

Moscova „ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război” a subliniat secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack, în timpul unei conferinţe de presă după discuţii la ONU. „Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă”, a insistat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara un acord ce ar permite cerealelor ucrainene să iasă în siguranţă din Ucraina şi îngrăşămintelor produse în Rusia să revină pe piaţa internaţională.

Moscova se plânge că exporturile sale sunt împiedicate de sancţiunile economice.

Dacă se va ajunge la un acord, acesta va reduce preţurile la alimente şi va reduce criza alimentară din lume, care se agravează din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Tom Vilsack a reafirmat că sancţiunile americane nu vizează hrana şi îngrăşămintele.

Nici sancţiunile europene, a confirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra cooperării cu UE. „Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare”, pentru că „ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim”, a declarat Borrell.

„Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse” şi „măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia”, a precizat şeful diplomaţiei europene.

În prezent, „Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale”, a mai denunţat Josep Borrell, îndemnând la rândul său Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins aceste acuzaţii. „Se încearcă să se pună greşeala pe seama Rusiei, cu afirmaţii nefondate privind bombardamente asupra unor depozite de cereale, blocade de cereale. Nu există niciun obstacol în această privinţă”, a afirmat el.

Întrebat despre un proiect al preşedintelui american Joe Biden de a construi silozuri în Polonia pentru a depozita grâu ucrainean, Tom Vilsack a explicat că este vorba de a „reduce riscul pierderii” de cereale, a evita furtul lor şi a păstra calitatea lor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *