Taxele consulare s-ar putea reduce cu 60%

Costul tuturor serviciilor consulare prestate cetățenilor moldoveni aflați peste hotare ar putea să se reducă cu 60%. Cu un proiect de lege în acest sens au venit deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate. Potrivit proiectului, costul pentru perfectarea pașaportului ar urma să se reducă de la 92 de euro la 61 de euro, iar pentru minori – la 41 de euro. Perfectarea buletinului de identitate se va ieftini de la 45 de euro la 21 de euro, iar a titlului de călătorie – de la 21 de euro la 10 euro, transmite IPN.

„În formula actuală, moldovenii achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. La final avem un preț disproporționat de mare în raport cu taxele care se plătesc în țară. Spre exemplu, pentru perfectarea buletinului de identitate moldovenii de peste hotare plătesc de șapte ori mai mult, pentru pașaport de două ori mai mult, iar pentru alte servicii sunt diferențe și mai mari”, a declarat deputata Ana Calinici într-o conferință de presă.

Proiectul reduce componenta de taxe consulare cu 50%, iar pentru perfectarea pașaportului cetățenilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani se elimină în proporție de 100%.

Deputatul Vitalie Gavrouc susține că circa un milion de moldoveni trăiesc și activează în străinătate. „Am locuit în Federația Rusă 15 ani și, de fiecare dată când aveam nevoie să îmi perfectez un act, alegeam să vin în Republica Moldova pentru a o face. Deputații din grupul nostru au identificat soluții pentru a reduce prețul acestor acte. Este un efort pe care ni l-am asumat drept angajament în campania electorală”, a remarcat parlamentarul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *