Ucrainenii au bombardat și distrus sediul secret al grupului Wagner după ce un jurnalist pro-Kremlin a dat de gol locația

Sediul secret al grupului Wagner, cunoscut drept armata privată a lui Vladimir Putin, situat în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a fost lovit de ucraineni după ce un corespondent rus a postat imagini cu vizita sa acolo, scrie BBC. Lovitura ucrainenilor a avut loc într-un moment în care Vladimir Putin se laudă cu tehnologia de care dispune Rusia și despre care spune că este cu zeci de ani mai avansată decât cea deținută de țările din Occident, scrie digi24.ro.

Grupul de mercenari ruși Wagner, al cărui nume a fost legat de crime de război în Ucraina, ar fi operat într-un cartier general secret din Lugansk, estul Ucrainei, scrie BBC. Datorită unei fotografii publicate de un jurnalist pro-Kremlin, trupele ucrainene au reuşit să țintească această ascunzătoare a armatei private a lui Putin, a susţinut guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai.

Săptămâna trecută, corespondentul pro-Kremlin Serghei Sreda a postat pe Telegram o fotografie a bazei cu adresa acesteia. Imaginea distribuită pe site-ul de socializare arată cinci persoane în uniformă militară, în colțul din stânga sus a fotografiei fiind un nume al străzii din Popasna. Acesta ar fi putut fi indiciul de care au avut nevoie forțele ucrainene pentru a localiza baza militară și a o lovi luni. Lovitura a fost raportată de jurnaliştii pro-ruşi şi de guvernatorul ucrainean din Lugansk, Serghei Gaidai, care au spus că nu se cunoaște încă amploarea pagubelor materiale asupra sediului.

Deși BBC nu a putut confirma legătura dintre fotografie și grevă, guvernatorul Serghei Gaidai a scris pe Telegram că forțele ucrainene „au lovit un cartier general al inamicului a cărui locație a fost stabilită datorită unui jurnalist rus”. „De data aceasta, lovitura de succes a distrus ieri sediul central al Grupului Wagner din Popasna”, a spus el. 

Despre bombardarea și distrugerea cartierului general din Donbas al grupului privat Wagner a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington în evaluarea de luni dimineață a frontului. Detașamentele companiei militare private ale grupului Wagner au fost active în eforturile Rusiei de a câștiga teren în jurul orașului Bakhmut și probabil că au contribuit la succesele recente în acest domeniu. 

Diverse surse ruse și ucrainene au raportat că mercenarii Grupului Wagner au jucat un rol esențial în capturile anterioare ale așezărilor Pokrovske (la est de Bakhmut), Klinove (18 km sud-est de Bakhmut), Novouhanske (25 km sud-est de Bakhmut) și în capturarea centralei electrice pe cărbune Vuhlehirsk, care se află la aproximativ 20 km sud-est de Bakhmut.  Canalele ruse Telegram au lăudat munca Grupului Wagner în finalizarea capturii complicate din punct de vedere tactic a centralei electrice Vuhlehirsk pe 26 iulie. 

Grupul Wagner are, de asemenea, un sediu în Popasna, la aproximativ 40 km nord-est de Bakhmut. Această locație permite, probabil, comandamentului Grupului Wagner să coordoneze diferite operațiuni ofensive în nord-estul regiunii Donețk, din interiorul teritoriului ocupat de ruși din regiunea Lugansk. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.