fbpx
20.6 C
Бэлць
joi, martie 28, 2024

UE va dubla cotele de acces pentru produsele agricole moldovenești

Citește și:

Cei 27 miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană urmează să semneze luni, 18 iulie, decizia de a dubla cotele de acces fără taxe pe piața europeană pentru ultimele șapte produse agricole din R. Moldova încă supuse regimului tarifar, transmite Radio Europa Liberă.

 

Includerea subiectului pe agenda Consiliului UE de la Bruxelles înseamnă, de regulă, că decizia este agreată. La modul practic, toate produsele moldovenești vor putea intra de acum înainte în UE fără tarife în zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA).

 

Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat în procedură accelerată și fără să opereze modificări, legislația propusă cu aproape o lună mai devreme de Comisia Europeană, care prevede că R. Moldova va putea, vreme de cel puțin un an, să-și vândă produsele agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.

 

Comisia a prezentat-o ca pe un gest de solidaritate menit să ajute R. Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produsele agricole, pierderi cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Măsurile propuse acoperă restul de șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu erau până acum pe deplin liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești.

 

Regulamentul dublează – pe durata unui an – cantitatea acestor produse care pot fi importate fără tarife din Moldova în UE. Potențialele cantități fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane euro, inclusiv aproximativ 10 milioane euro de prune și 27 de milioane euro de struguri de masă.

În plus, 30 milioane euro suplimentare sunt destinate Chișinăului din fondurile UE rezervate pentru Ucraina, pentru administrarea crizei refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova.

 

Moldova beneficiază de un Acord de Asociere, inclusiv de tip DCFTA, cu UE din 2014. Acest sistem comercial preferențial a permis până acum Moldovei să profite de eliminarea tarifelor la exportul către UE a tuturor mărfurilor, cu excepția celor șapte produse agricole amintite.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție! Republica Moldova sub Cod Galben de intensificări ale vântului

Meteorologii prognozează Cod Galben vânt puternic, pe întreg teritoriul țării, pentru mâine, 29.03.2024, în intervalul orelor 08-18:00. În intervalul menționat...

Î.M. „DRCD” va avea un nou director interimar. Pentru prima dată această funcție va deține o femeie

Cristina Sochircă va asigura interimatul funcției de director al Întreprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” din Bălți. Aceasta va...
  sursa: cursbnm.md