Veaceslav Ioniță: „Suntem în patru crize, dintre care trei merg în paralel”

Expertul economic Veaceslav Ioniță declară că Republica Moldova trece prin trei crize concomitent, una dintre cele mai dificile fiind cea legată de prețurile la produsele alimentare. Potrivit acestuia, pentru cetățenii din Republica Moldova, cheltuielile pentru produsele alimentare constituie în medie circa 40% din buget, motiv pentru care scumpirile aduc efecte mai accentuate decât în alte state, scrie agora.md. 

„Acuma noi suntem în patru crize, dintre care trei merg în paralel. Prima criză a fost COVID-ul care pur și simplu ne-a pus la pământ. Nu s-a terminat bine COVID-ul că a început criza resurselor energetice. În paralel cu criza resurselor energetice, care încă nu este epuizată, începe criza prețurilor la produsele alimentare, aici e vorba anume de prețuri, produse alimentare sunt câte vrei. (…) Și războiul din Ucraina. Nu vreau să fiu avocatul guvernării, dar vă pot spune că impactul energetic și alimentar asupra noastră este cu mult mai grav decât în alte țări”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul unei emisiuni.

Potrivit expertului, în cazul cetățenilor din UE, produsele alimentare constituie 15% din bugetul lunar, iar când prețurile cresc, impactul asupra bugetului este redus. Pentru cetățenii din Republica Moldova, însă, produsele alimentare constituie în medie 40% din buget.

„Practic toți banii se duc la produsele alimentare și când ele se scumpesc aceasta lovește drept în moalele capului. Și războiul din Ucraina a lovit asupra noastră cu mult mai puternic decât în alte țări, din simplul motiv că noi, din păcate, suntem o țară consumatoare a produselor alimentare din import, iar 50% din produsele alimentare care erau cele mai ieftine, 35% erau importate din Ucraina, 15% din Rusia și logistica de transport era prin Ucraina. Nu mai găsești o altă țară care să aibă așa o dependență de Ucraina cum am avut noi”, a declarat expertul.

În luna mai a acestui an, prețurile au crescut cu circa două procente, în comparație cu aprilie curent. Asta arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Prin comparație, în perioada aprilie-mai 2021, produsele s-au scumpit cu doar 0,48 la sută.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “Veaceslav Ioniță: „Suntem în patru crize, dintre care trei merg în paralel”

  • 23.06.2022 la 08:25
    Permalink

    Pina cind voi numai constatati, ce fel de economisti sunteti daca nu propuneti nimic concret pentru diminuarea crizelor

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *