fbpx
8.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ 1 din 10 oameni bolnavi de COVID-19 prezintă un simptom de afecțiune oculară. Ce arată rezultatele unui studiu efectuat de specialiștii din țara noastră

Citește și:

O persoană din zece, infectată cu noul coronavirus, prezintă cel puțin un simptom de afecțiune oculară. Asta arată rezultatele unii studiu efectuat de mai mulți medici oftalmologi din țara noastră. Specialiștii menționează că sunt cazuri când simptomele apar chiar și la două-trei luni de la infectare. Cele mai frecvente sunt tipice unei conjunctivite virale.

Studiul a fost efectuat pe parcursul anului 2021 și a fost inițiat de către Catedra de Oftalmologie și Optometrie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. Specialiștii au studiat starea de sănătate a 128 de persoane din toată țara care au trecut prin COVID-19. Este vorba de 112 maturi și 16 copii. Cercetările au arătat că această boală afectează și vederea. În 75% din cazuri au apărut semnele „ochiului uscat”. De asemenea, un pacient din zece a avut leziuni la nivelul retinei, vedere încețoșată și incapacitate de a recunoaște mici detalii cu precizie, spune medicul Veronica Gotișan, care a participat la furnizarea și analiza datelor în cadrul acestui studiu.

VERONICA GOTIȘAN, medic oftalmolog Spitalul Clinic Bălți: „Rezultatele studiilor arată că aproximativ unul din zece pacienți infectați cu COVID-19 prezintă simptome oculare. Cel mai frecvent aceste simptome sunt ochi roșu, senzație de discomfort, lăcrimare, prurit, usturime și vedere încețoșată. Au fost raportate și leziuni la nivelul retinei, care se manifestă printr-o scădere accentuată a acuității vizuale. Uneori, chiar ireversibilă.”

Cercetările au arătat că problemele de vedere nu apar neapărat în perioada în care o persoană este bolnavă de COVID-19. Medicul Veronica Gotișan mai spune că acestea pot să apară după o perioadă mai lungă de la infectarea cu noul coronavirus.

VERONICA GOTIȘAN, medic oftalmolog Spitalul Clinic Bălți: „La fel, în practica noastră clinică am întâlnit și pacienți care au suportat COVID-19 și afecțiunile oculare au apărut abia după două-trei luni de la infectare. Acestea s-au manifestat prin tromboze ale venei centrale ale retinei și tromboze ale arterei centrale ale retinei. Toți știm că SARS-COV-2 afectează sistemul de coagulare a sângelui, care se poate manifesta la orice nivel.”

Locuitorii din Bălți, care au trecut prin COVID-19, menționează că virusul le-a afectat mult starea de sănătate, inclusiv vederea. Bărbatul din imagine spune că au trecut mai multe luni de când s-a vindecat și el, și soția lui, dar consecințele se fac simțite încă mult timp. Deși în familia lor nimeni nu a avut probleme de vedere, acum soția sa se confruntă cu o conjunctivită.

„Eu acum nu pot mânca deloc usturoiul, dar înainte îl consumam foarte des. Și cu urechile am probleme, dar soția cu ochii. Cu ochii are mari probleme, anume după covid. După ce noi am citit deja mai multe, ne-am adresat la medic. Tatăl și socrul aveau peste 80 de ani și nu purtau ochelari.”

„Vederea desigur deja numai este așa cum trebuie. Vedem mai rău. Privim televizorul doar cu ochelari, citim tot cu ochelari. Așa cum spune medicina, pierderea vederii este invaliditatea cea mai gravă.”

„Eu consider că o dată pe an trebuie să ne ducem la medic să ne verificăm vederea, pentru că ochii sunt cei mai importanți”, au spus oamenii.

Medicii le recomandă tuturor persoanelor care au trecut prin COVID-19 și au următoarele simptome: „ochi uscat”, discomfort ocular, senzația de nisip în ochi, fotofobie, usturime și secreție lacrimală scăzută, să se adreseze cât mai repede specialiștilor pentru a face investigații și a trata aceste afecțiuni.

Sunt și studii internaționale care demonstrează că noul coronavirus poate să afecteze și vederea. Savanții de la Universitatea „Anglia Ruskin” din Cambridge au cercetat tipul, frecvența și durata simptomelor afecțiunilor oculare. Potrivit studiului, publicat în BMJ Open Ophthalmology, 5% dintre participanți au declarat că au avut dureri de ochi înainte de a avea COVID-19, în timp ce 16% au raportat că primele probleme au apărut în timpul infecției. Fotofobia și sensibilitate la lumină au fost stabilite în cazul a 18% dintre participanți. D asemenea, 83% dintre persoanele care au participat la studiu au spus că afecțiunile oculare au apărut după două săptămâni de la celelalte simptome de COVID-19.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un tablou furat dintr-o galerie din Oxford a fost găsit în România. E estimat la 2 milioane de euro

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, a fost descoperit în...

/VIDEO/ Fără compensații în facturi pentru toți anul viitor. Buzu: am putea reveni la modelul clasic de compensații

Fără compensații în facturi pentru toți anul viitor. Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anul viitor am...
  sursa: cursbnm.md