/VIDEO/ 200 de familii din raionul Florești, ajutate în cadrul unui centru de intervenție timpurie

În doar doi ani, au ajutat peste 200 de familii în care cresc copii cu nevoi speciale. Vorbim despre angajații Centrul de Intervenție Timpurie „Lumos” din Florești, care oferă consultații și sprijin copiilor cu dizabilități de până la cinci ani. Unii părinți vin aici zilnic pentru a rezolva  probleme de comunicare sau dezvoltare a micuților lor.

„Cu doi ani în urmă am început să venim la centru, fetița nu stătea, nu ținea bine capul, acum cât de cât ține capul mai bine, se ridică singură pe șezute, se joacă, a început să spună câteva silabe, ma-ma, ta-ta, na-na, adică avem rezultate.”

Centrul dispune de specialiști calificați, iar starea fiecărui copil este reevaluată regulat.

Tamara Ababii, șefa Centrului de Intervenție Timpurie „Lumos”, raionul Florești: „Beneficiază de centru copiii care sunt cu probleme de dezvoltare, cu dezabilitatea stabilită sau copii care sunt din grupul de risc. Care pot prezenta pe viitor niște probleme, cum ar fi copiii născuți prematuri, copiii născuți cu malnutriții. La fiecare 2-3 luni se face reevaluarea stării copilului și se apreciază necesitățile lui după gradul de dezvoltare. Se întocmește un plan individual și de acum fiecare specialist lucrează individual cu acest copil.”

Domnica Gînu, directorul AO „Lumos” Moldova: „Avem o echipă multidisciplinară, avem și doctor neurolog, avem și pediatru, avem și logoped, avem și kinetoterapeut, avem și psiholog, avem și asistenți sociali, care toți împreună își conjugă eforturile pentru ca să își atingă rezultate maxime, copilul să atingă rezultatele și să se bucure părinții.”

Potrivit deputatului Adrian Belîi, legislația Republicii Moldova are mai multe carențe la capitolul servicii de reabilitare pentru susținerea copiilor cu dizabilități.

Adrian Belîi, vicepreședintele comisiei parlamentare Protecția Socială, Sănătate și Familie: „În prezenta Legislatură, Parlamentul și comisia se ocupă în modul cel mai serios de aspectele de susținere a tuturor persoanelor cu dizabilități și aici în mod prioritar este și susținerea copiilor, anume prin dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie. Problema principală care mi se conturează este sustenabilitatea lui deoarece, ceea ce asigură la momentul actual statul nu acoperă necesitățile lui reale, iar contribuția Lumos-ului nu poate dura la nesfârșit.

În raionul Florești există șase cabinete, în diverse localități, de unde părinții pot primi îndreptare pentru consultațiile specialiștilor din cadrul Centrului de Intervenție Timpurie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “/VIDEO/ 200 de familii din raionul Florești, ajutate în cadrul unui centru de intervenție timpurie

  • 23.08.2022 la 18:25
    Permalink

    Buna ziua manumesc Doina si am copil cu autizm as vrea sa stiu la virsta de 10 ani ne putem incadra si noi la dumneavoastra pentru un curs de reabilitare?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.