/VIDEO/ 31 de ani de independență și 6 luni de război. Ce-și doresc ucrainenii în zi de sărbătoare națională

Cel de-al 31-al an de independență, Ucraina l-a întâlnit cu armele în mână. Astăzi se fac 6 luni de la declanșarea războiului de către Rusia. Pentru a celebra puterea neamului său, ucrainenii sau adunat pentru a onora imul și a depune flori la bustul poetului național ucrainean Taras Șevcenco.

„Astăzi spunem lumii întregi că pentru noi este important uniunea tuturor țărilor, înțelegerea și convingerea că mai presus de viață nu există nimic. Noi toți avem nevoie de pace”. 

„În primul rând îmi doresc să se termine războiul, iar noi să mergem acasă să trăim și să înflorim, totul să se termine”.

„Le doresc pace, fericire, bunătate și cel mai important căldură de familie. Îmi doresc ca toți oamenii noștri să se reunească, le doresc sănătate și fericite apărătorilor noștri”. 

VOLODIMIR SERGHIENCO, consulul Ucrainei: „De fapt, multă liniște și viață, ca oamenii să nu moară, ca oamenii să nu-și părăsească casele, să nu fugă, să nu caute adăpost. Adică nu doar pace cu orice preț, ci pace după victoria Ucrainei. Ucraina trebuie să câștige, nu are dreptul să piardă. Timp de secole, Ucraina și-a întâlnit independența. Acum este o șansă și o perioadă istorică de a deveni independent pentru totdeauna”.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții autorităților locale.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Le doresc tuturor oamenilor, tuturor ucrainenilor sănătate și pace. Ca în sfârșit să se termine acest război, ca oamenii să revină în casele lor la cei apropiați”.

La jumătate de an de la declanșarea războiului, în Republica Moldova se află peste 580 de mii de refugiați din țara vecină.

NATALIA ZALIȘIUK, refugiată: „Am crezut că venim pentru două săptămâni și totul se va normaliza. Dar așa s-a întâmplat că noi ne-am reținut pentru mai mult timp și nici nu este clar când totul se va termina, pentru că, după cum știți în Nikolaev este foarte fierbinte acum. Aici ne-au întâlnit foarte bine, nici nu m-am așteptat”.

LUDMILA BARDINA, refugiată: „Totul este bine, și condiții bune de trai, și colectivul este foarte bun, și conducerea este bună. Stadionul este chiar aici, vin copiii localnicilor, se joacă împreună cu mingea. În camera de alături tot este un băiețel și se joacă toți împreună”.

Pe 24 august 1991 a fost adoptată Declarației de Independență a Ucrainei față de Uniunea Sovietică.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.