/VIDEO/ 78 de ani de la Operațiunea „Iași-Chișinău”. La Bălți, s-a adus omagiu celor care și-au dat viața pentru pace

La 78 de ani de la operațiunea Iași – Chișinău, în municipiul Bălți au mai rămas doar 7 bălțeni, care au trăit războiul. Astăzi zeci de oameni au adus flori și omagiu la mormintele soldaților care și-au dat viața pentru pace.

Prezent la eveniment a fost și președintele Asociației Veteranilor mun.Bălți, care nu și-a putut stăpâni emoțiile. Din cauza războiului, bărbatul a fost lipsit de dragostea părintească.

ALEXANDRU GORB, președintele asociației veteranilor mun.Bălți: „Nici nu pot vorbi. Am niște emoții…Atunci când am fost la mormântul tatălui meu pe data de 14 mai 2014, eu pur și simplu am căzut în genunchi, mi-am scos chipiul și am spus pentru prima dată în viață „TATA” Eu am spus „Bună ziua, Nicuță” și am căzut jos”.

Locuitorii municipiului au depus flori și au aprins o lumânare în aminitirea celor care și-au pierdut viața.

„Ei au eliberat, iar noi trebuie să ținem minte asta mult timp, nici nu se uită asta niciodată”. 

„Bunicul meu a murit la finele războiului, pe 25 februarie, apărând popoarele întregii lumi, putem spune. Cred că tineretul ar trebui să ia exemplu de la noi și să țină minte, pentru că un asemenea război nu trebuie să mai aibă loc niciodată. Să nu sufere copiii, femeile, mamele, bunicuțele”. 

„Așa unchiul meu a murit, aici este înmormântat. De aceea vin aici de fiecare dată. Oamenii trebuie să înțeleagă și să asculte ce spun maturii”. 

„Mă închin în fața soldaților care și-au dat viața pentru pacea noastră. Acum este prea multă negativitate împotriva celor soldați care ne-au adus eliberarea, care și-a dat viața fragedă, aveau ca 19-22 de ani. ei puteau să trăiască”. 

La eveniment au participat și autoritățile publice locale care au ținut un minut de reculegere în memoria ostașilor morți.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul mun. Bălți: „Memorie veșnică eroilor care au eliberat orașul nostru. Astăzi se împlinesc 78 de ani de la această operațiune militară, când s-a eliberat capitala țării noastre- Chișinău. Eu sunt mândru de strămoșii mei, de bunelul meu care a luptat”.

Pe 20 august 1944 trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea „Iași-Chișinău”. Operaţiunea Iaşi-Chişinău a schimbat raportul de forţe în Balcani şi a grăbit sfârşitul războiului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.