fbpx
9.3 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ 8 milioane de lei pentru industria laptelui din Moldova. Antreprenorii din nordul țării, încurajați să participe

Citește și:

Peste 100 de antreprenori mici și mijlocii din nordul țării, vor beneficia de finanțare pentru îmbunătățirea condițiilor economice. Proiectul este îndreptat către întreprinzătorii care colectează laptele, dar și pentru fermierii care cresc vaci. Aceștia vor fi instruiți cum să gestioneze corect managementul activităților pentru a valorifica sectorul de lapte.  

Oamenii speră că pe urma proiectului vor avea doar de câștigat.

Vera Velenciuc: locuitoare a satului Ciuluc, raionul Fălești: „Duc laptele în fiecare zi la Hiliuți, la punctul de colectare fiindcă la noi în sat nu-i. Și cu aceasta ne menținem. E foarte greu, foarte greu, mai ales pentru oamenii care ține bovinele acasă, fiindcă noi tot trebuie să lucrăm manual. În orice caz foarte interesant a fost că sunt proiecte care ar trebui să ne gândim la viitor.”

Ludmila Susarenco, administrator la cooperativă de întreprinzători de colectare a laptelui: „Sectorul laptelui e o problemă strategică pe țară și ne-am dorit tare mult ca producătorii casnici tot să fie susținuți financiar, cu instruiri și așa mai departe. Sunt multe legi care nu sunt perfectate la noi în țară și de asta suferă producătorii, producătorii nu numai casnici, dar și acești mari.”

Lidia Gnatiuc și-a început afacerea în 2012 cu 20 de vaci, acum are peste 300 de capete. Deși costurile de întreținere sunt foarte mari, antreprenorii spun că se implică în astfel de proiecte pentru a crește productivitatea fermelor și respectiv veniturile.

Lidia Gnatiuc, fermier: „Problemele sunt hrana și cadrele. Noi laptele nu-l ni-l răscumpărăm acum și chiar pe parcursul anilor noi nu l-am răscumpărat. Chiar într-adevăr cât de cât dacă este o susținere oarecare în afară de ceea ce putem face îi clar lucru ușor de ieșit din crizele acestea a noastre.”

Proiectul vine în susținerea fermierilor pentru a susține industriei laptelui în Republica Moldova. Pentru implementarea proiectului au fost alocate opt milioane de lei.

Stanislav Kázecký, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova: „Eu cred că noi avem ceva know-how, cum se spune în limba engleză, cum se poate face comercializarea de produse de lapte. Și credem că asta e ceva ce noi putem să dăm posibilitatea să facă mai bine lucrurile. Republica Cehă e o țară membră a UE din 2004 și noi credem că acum trebuie să dăm experiența noastră și la dispoziția altor țări.”

Petr Drbohlav, director regional pentru Balcani și Europa de Est, People in Need: „Proiectul ar trebui să crească veniturile producătorilor, să aducă beneficii economice acestora și de asemenea fermierii vor învăța mai bine să își hrănească animalele și de asemenea va fi creată o line verde la care aceștia vor putea suna, ca să rezolve problemele de sănătate a animalelor. Acest proiect va îmbunătăți procesele de colectare a laptelui.”

„Modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Moldova” este un program de  asistență tehnică, implementat de către Organizația „People in Need” cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md