fbpx
9.2 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ 8 zone de gestionare a deșeurilor pe teritoriul țării. Ce presupun acestea și unde va fi amenajată prima platformă modernă de colectare a gunoiului

Citește și:

Republica Moldova va avea 8 zone de gestionare a deșeurilor. Acest lucru presupune crearea unor platforme autorizate, care va permite sortarea și reciclarea acestora. Ministerul Mediului al Republicii Moldova este în procesul implementării unui program național de gestionare a deșeurilor, iar obiectivul principal este crearea unui sistem adecvat de colectare și sortare a deșeurilor, unde vor fi valorificate pe deplin plasticul, hârtia, sticla, aluminiul și alte tipuri de deșeuri.

INA COȘERU, deputat PAS: „Prima regiune deja începe să își organizeze gestionarea deșeurilor, infrastructura, regiunea 5-Ungheni. Aici deja există consens pe poligon și celelalte raioane care fac parte din această regiune și vor amenaja stațiile de transfer și vor transporta deșeurile pe acest poligon”.

Dacă în cazul poligonului din Ungheni autoritățile s-au apucat deja de lucru, atunci în alte regiuni totul merge anevoios. Potrivit deputatei PAS, Ina Coșeru,  oamenii nu înțeleg cum va funcționa acest mecanism și de asta se împotrivesc.

INA COȘERU, deputat PAS: „Noi trebuie să luptăm pentru un mediu calitativ, pentru un mediu care să ne ofere sănătate pentru noi și copii noștri. Asta trebuie să cerem, nu să venim la Bilicenii Vechi și să facem scandaluri că noi nu vrem aici sau nu vrem acolo. Nu, noi vrem. Vrem soluții, vrem gestionarea deșeurilor, vrem un poligon amenajat conform cerințelor europene care să nu ne polueze solurile și apa”.

Autoritățile urmează să amenajeze o platformă și în preajma satului Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei doar că acest lucru a stârnit nemulțumirea locuitorilor.

Potrivit autorităților, platformele create în primul rând au ca scop reciclarea şi reutilizarea resturilor, dar și îmbunătăţirea eliminării finale a deşeurilor. Mai exact, acestea vor fie eliminate în condiţii sigure pentru mediu şi sănătatea umană, iar procesul va fi strict monitorizat.

IULIANA CANTARAGIU, Ministrul Mediului al Republicii Moldova: „Obiectivul este să creăm un sistem adecvat de colectare a deșeurilor separat și să valorificăm la maxim plasticul, hârtia, sticla, aluminiul. În primul rând este important să ne învățăm să colectăm deșeurile”.

Strategia Națională de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova a fost aprobată în 2014. Abia în 2022 actualul guvern a început implementarea acesteia.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Intervenții chirurgicale minim invazive la Spitalul Clinic Bălți. Instituția a fost dotată cu un aparat laparoscopic

Spitalul Clinic Bălți a primit un set de echipamente medicale performante pentru intervențiile laparoscopice. https://youtu.be/rH8-BhBUt5c ALA CONDREA, vice director IMSP SC...

Cererea de revizuire a tarifului la gaz, pe masa ANRE. Ce reducere propune Moldovagaz

MoldovaGaz a depus, pe 26 aprilie, o adresare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind revizuirea tariful...
  sursa: cursbnm.md