/VIDEO/ Administrația unei întreprinderi municipale din Bălți refuză să restabilească în funcție un muncitor concediat ilegal | TELEVIZIUNEA NORDULUI

/VIDEO/ Administrația unei întreprinderi municipale din Bălți refuză să restabilească în funcție un muncitor concediat ilegal

/VIDEO/ Administrația unei întreprinderi municipale din Bălți refuză să restabilească în funcție un muncitor concediat ilegal

Eliberat abuziv de la serviciu. Este vorba despre un fost angajat al  Întreprinderii Municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi” care a fost concediat fără temei de administrația întreprinderii. Cetățeanul s-a adresat în instanțele de judecată care i-au dat câștig de cauză. Administrația întreprinderii refuză însă să execute decizia instanțelor de judecată.

 

 

Vasile Rudco are 66 de ani și de un an este șomer. Asta după ce timp de doi ani a măturat străzile orașului, iar apoi a fost hamal la autospecialele pentru transportarea deșeurilor. Bărbatul spune că anunțul despre concediere l-a lăsat fără cuvinte. Asta și pentru că salariul de peste trei mii de lei erau sursa de existența a familiei sale:

„Sunt șomer de un an… E foarte greu. Feciorul este internat în spital, soția e la pensie, fiica trăiește împreună cu noi cu ginerele și nepotul, cum cu o mie de lei să trăiești.”

Bărbatul spune că neplăcerile au început din momentul când a solicitat de la conducerea întreprinderii suplinirea numărului de hamali în echipajul autospecialei în care era încadrat:

„Eu zic Svetlana Victorovna (Novikov –n.r.), problema e că Dvs. nu doriți nici să ascultați de muncitori. Ea mi-a spus: „sunteți concediat, de azi sunteți concediat.” Ce vă permiteți fără nici o anchetă, fără încălcări, eu încălcări nu am. Pe acest om alungați-l, după poartă, zise. El nu mai lucrează la noi.”

Fostul angajat al întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi” spune că a încercat de câteva ori să ajungă la un numitor comun cu administrația întreprinderii, dar fără succes. Așa că a fost nevoit să apeleze la instanțe. Judecătoria din Bălți, i-a dat câștig de cauză administrației întreprinderii municipale. Bărbatul însă a contestat decizia la Curtea de Apel și a obținut câștig de cauză. Instanța a obligat întreprinderea să-l restabilească pe Vasile Rudco cu repararea prejudiciului moral de 4000 de lei.

„Curtea de Apel mi-a dat dreptate. Vasile, zice avocatul, te duci mâine la lucru. Eu vin și le arăt documentele. Eu sunt declarat restabilit, deoarece nu am încălcat nimic. Ei îmi spun: după poartă. Am fost atenționat ca nu-mi este permis accesul.”

Administrația întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi” afirmă că va contesta hotărârea Curții de Apel.

„Noi am contestat la Curtea Supremă de Justiție. Noi nu suntem de acord cu a ceastă decizie. Vom aștepta hotărârea Curții Supreme de Justiție. El a fost concediat din caza că refuză să lucreze cu el colectivul. S-au plâns mai mulți lucrători”, ne-a confirmat la telefon Svetlana Novikova, directoarea, ÎM „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”

Cazurile în care instanța obligă restabilirea în serviciu se execută imediat, spune avocatul Iulian Paciurcă. Ședința de judecată de la Curtea de Apel, în care Vasile Rudco a obținut câștig de cauză acum mai bine de două luni.

Iulian Paciurca, avocatul bărbatului spune: „Cu referire la chestiunea abordată, ce ține de dreptul la muncă vreau să vă menționez că conform codului de procedură civilă și anume articolul 256, hotărârile care sunt emise de către instanță din litigiile de muncă se execută emidiat. Deci această instituție, fostul angajator, este obligat să execute această hotărâre imediat, indiferent de faptul dacă își va exercita calea de atac la Curtea Supremă de Justiție sau nu.”

Întreprinderea Municipală „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi” din Bălți are circa 160 de lucrători.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *