/VIDEO/ Agricultorii din nordul țării la întâlnire cu Ministrul Bolea. Care sunt problemele din domeniu și ce soluții are Guvernul

Una dintre cele mai mari conferințe destinate agricultorilor din Republica Moldova s-a desfășurat la Bălți. Zeci de fermieri s-au adunat la eveniment pentru a discuta despre problemele din domeniu. La întrunire a fost prezent și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„Trebuie să vorbim despre oamenii care fac agricultură, despre problemele oamenilor care fac agricultură și nu atât de mul despre mijloacele fixe și utilajele cu care ei lucrează, ceea ce este un lucru inovativ în abordarea agriculturii în Republica Moldova. Obiectul muncii ministerului sunt politicile din agricultură orientate spre oamenii care fac afaceri în agricultură.”

Accesul la piață și la informație sunt doar câteva din cele mai acute probleme ale fermierilor.   

Valeriu Cosarciuc, Președintele Federației Naționale a Fermierilor: „Cea mai acută problemă este accesul la informație și cunoștințe. A doua problemă majoră este vorba despre accesul la piață, fiindcă aici avem probleme serioase și cu concurența neloială, dar mai este și o problemă foarte importantă care o au fermierii că nu pot să prezinte o ofertă pentru cei care consumă.”

Cristina Țurcanu, agricultor Glodeni: „Când ai multe întrebări, nu cunoști, aștepți răspunsuri, mă gândesc că sunt foarte utile astfel de organizări. Așteptări mari, în sensul ce ajutor ni se oferă nouă agricultorilor în condițiile în care anul acesta și seceta.”

La eveniment au fost prezentate oportunități și soluții de business destinate agricultorilor.

Diana Coșalîc, director adjunct AIPA: „Noi încurajăm producătorii agricoli să se asigure de riscurile din agricultură, mai mult ca atât, statul prin intermediul instituției ce o reprezint stimulează, 70 la sută rambursează prima de asigurare în agricultură pentru riscurile care sunt. Vorbim de niște sume colosale. Doar în anul trecut, anul 2021, pentru acest mecanism au fost alocate 46 de milioane de lei în comparație cu alți ani.”

Ion Bodrug, președinte ACETI: „Propunem ca să le oferim asistență pentru procesul de digitalizare, atât și identificarea soluțiilor privind folosirea dronelor în agricultură, localizarea GPS și controlul unităților de transport. În scurt timp va fi lansat un proiect pilot, care va avea suport pentru aceste proceduri de digitalizare pentru agricultorii din Republica Moldova.”

Evenimentul a fost organizat în premieră, cu scopul de a crește activitatea IMM-urile din agricultură și domeniile conexe în Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.