/VIDEO/ Ambasadorul SUA, despre justiția din Moldova: „Noi vedem în Republica Moldova un partener de încredere în implementarea reformei justiției”

Banii americani au schimbat la față sediul central al Judecătoriei Bălți. Toate etajele instanței au fost reparate și dotate cu mobilier nou, dar și ecrane interactive de unde oamenii care pășesc pragul instanței pot afla tot de ce au nevoie. Asta grație proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, finanțat de USAID.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon aflat  ieri într-o vizită oficială la Bălți a apreciat efortul depus de echipa USAID și cea a  judecătoriei.

KENT D. LOGSDON, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Am văzut ceea ce ne așteptăm să vedem, și anume un angajamentul de a face transparență. Programul implementat le permite oamenilor care vin la judecătorie să aibă acces la informațiile despre cazurile lor, dar și publicul la fel și acest lucru e cel mai important. De asemenea, ne bucurăm să întâlnim aici partenerii noștri implicați în asigurare asistenței juridică pentru persoanelor care au nevoie de ajutor și vorbim aici nu doar de moldoveni, dar și pe ucraineni refugiați.”

Scopul proiectului „Instanțe de judecată model” este asigurarea accesului oamenilor la justiție și familiarizarea acestora cu domeniul jurisprudenței, iar în acest sens este implicată și societatea civilă.

DIANA GROSU, președinta „Asociației pentru drepturile omului LEX XXI”: „Bem cafea cu judecătorii, vom juca volei cu judecătorii, organizăm ziua ușilor deschise, ajutăm instanța de judecată să comunice mai eficient cu publicul. Acest proiect este unul inovativ pentru R.Moldova, întrucât vrea să arate o altă față a judecătorilor.”

OLESEA TABARCEA,   AO „Clinica juridică”, Bălți: „Misiunea noastră este de a observa niște procese în care sunt implicați monorii și de a vedea cum sunt aplicate procesele și standardele internaționale de protecție a drepturilor copiilor, aici în R.Moldova. Suntem în continuare cu speranța de a face lucrurile să meargă bine. Iar procesele de judecată să corespundă standardelor internaționale și legislației.”

De condiții mai bune se bucură toți, atât angajații judecătoriei, cât și justițiabilii.

EDUARD PUIU, șef interimar al secretariatului, Responsabil de relații cu mass media: „Proiectul actual vizează toate aspectele activității instanței, de înfăptuire a justiției, publicul larg, justițiabili, întreaga comunitate la nivel de municipiul Bălți, la nivelul republicii, precum și implementarea celor mai bune practici. Trebuie să ne detașăm de ideea că instanța este doar înfăptuirea justiției, instanța este și public, și justițiabili și personal. Ne axăm foarte mult pe informarea publicului despre serviciile instanței. Să înlăturăm deprinderea precum că cu instanța se discută doar prin hotărâri și încheieri, suntem liberi, deschiși la orice discuție.”

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până la sfârșitul anului 2024, iar bugetul total al acestuia constituie 5,6 milioane de dolari.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *