fbpx
12.3 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Antrenorul este primul salvator al sportivilor. Profesorii de la școala de sport „Dumitru Atanasov” din Sîngerei au trecut instruiri pentru primul ajutor medical

Citește și:

Antrenorii de la școala sportivă „Dumitru Atanasov” din Sîngerei pot salva viața sportivilor, acordându-le primul ajutor medical în caz de necesitate. Aceștia au fost instruiți de către reprezentanții Societății Crucea Roșie. În cadrul trainingului au fost predate principalele manevre pe care ar trebui să le facă un salvator.

CRISTINA CRUDU, director de filială „Crucea Roșie”, Bălți: „Avem cursuri de acordarea a primului ajutor, nemijlocit vorbim despre noțiunea de prim-ajutor, despre principiile de acordare a primului ajutor pre-medical, despre toate criteriile și manevrele pe care poate să le facă o persoană salvatoare. În primul rând trebuie să ne asigurăm de autoprotecția noastră, să evaluăm locul incidentului, să evaluăm starea victimei, gravitatea ei. Este o regulă de aur care nu permite implicarea și multiplicarea persoanelor în criză.”

Trainingul a fost organizat la inițiativa directorului instituției de sport pentru a facilita activitatea asistenților medicali, numărul cărora nu acoperă toate filialele școlii din raion.

MIDRIGAN VIOREL, directorul instituției de sport „Dumitru Atanasov”: „Școala noastră predă sporturi de tip judo, hambal, fotbal, haltere, șah. Noi suntem filiați în mai multe sate și nu putem să acordăm tuturor antrenorilor un proces mai asigurat, nu avem atâția asistenți medicali. La inițiativa mea a fost organizat acest curs pentru toți profesorii ca să fim puțin mai încrezuți și de a putea acorda ajutorul medical la timp.”

Profesorii care au trecut instruirile au declarat că cunoștințele despre ajutorul pre-medical îi va ajuta în activitatea lor zilnică.

ROMAN MIȚIC, antrenor de Tenis de masă: „E pentru prima dată când particip la acest tip de training. Evident că este un lucru benefic pentru activitatea pe care fiecare antrenor o face.”

ALA CODREAN, antrenor de șah, director adjunct: „Am învățat de aici unele lucruri pe care nu le-am cunoscut până acum. Noi trebuie să cunoaștem, până vine ambulanța, să acordăm primul ajutor medical pentru a putea salva viața copilului.”

Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sîngerei a ținut să menționeze că instruirile nu au nicio legătură cu decesul tragic al fetiței de 14 ani. Acestea au fost planificat cu mult timp înainte.

TUDOR TUTUNARU, vicepreședintele rnl. Sîngerei: „Facem pentru prima dată cursuri pre-medicale, de ajutor pre-medical de la Crucea Roșie Moldova. Aceste cursuri prevăd ca profesorii care predau lecțiile speciale la școala de sport să cunoască la momentul oportun ce ajutor pot să dea elevului. Când se întâmplă ceva inevitabil, poate fi evitat și iată aceste cursuri îi vor învăța pe profesori să știe cum să salveze o viață.”

Amintim că Mihaela Bârsanu, copila de 14 ani care își făcea studiile la liceul „Oriont” din Săngerei, a decedat subit pe data de 15 decembrie după o lovitură în cap cu mingea de volei, în timpul orei de educație fizică.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

FEMEILE ȘI COPIII REFUGIAȚI, INTEGRAȚI SOCIAL ÎN BĂLȚI

Într-o lume marcată de conflicte și tensiuni, fenomenul migrației forțate a devenit o realitate cu care se confruntă societatea...

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...
  sursa: cursbnm.md