/VIDEO/ Aspirații mari, dar bani puțini. Autoritățile din Bălți vor să renoveze căminele abandonate din oraș

Mai multe cămine abandonate din mun.Bălți ar putea deveni locuințe sociale, destinate tinerilor specialiști sau persoanelor social-vulnerabile. Săptămâna trecută, consilierii municipali au votat pentru transferul acestora din proprietatea statului în cea a municipiului. Până acum, nu există nici o decizie finală a Guvernului, dar nici nu au fost identificate resursele financiare pentru renovarea sau reconstrucția acestor clădiri.

Sergiu Burlacu, consilier municipal: „Administrația Publică Locală și Consiliul Municipal solicită statului să transmită în gestiune și în proprietatea municipalității aceste bunuri imobile, ca ulteriori să decidem care va fi soarta lor. Am certitudinea să cred că împreună cu alți consilieri municipali vom stabili cele mai bune practici pentru a crea spații locative și sociale, cu destinație socială pentru următorii specialiști.”

Cristina Craevscaia-Derenova, consilier municipal: „O bună parte din ele ar putea fi transformate în case sociale pentru medici, pentru tinerii specialiști, care ar putea fi un pic atrași să rămână aici în Bălți. Vedem care din ele treptat vor trece sau nu în proprietatea municipală și eu cred că vor fi identificate resurse și în bugetul municipal, dar de ce nu și prin intermediul proiectelor investiționale.”

Cele 9 clădiri au o suprafață totală de aproape 16 mii de metri pătrați. De mai mulți ani deja, ele au devenit adăpost pentru oamenii străzii și maidenzi.

Traian Cibotari, reporter TVN: „De aproape două decenii acest cămin studențesc adăpostește oamenii străzii. Geamurile sunt stricate, iar tencuiala de pe pereți a căzut. În jur e doar mizerie.”

Pe lista consilierilor se găsesc nouă imobile. Oamenii susțin inițiativa, însă nu știu de unde autoritățile vor identifica resurse financiare necesare.

„Noi de mult am scris comentarii pa Facebook, despre chestiile acestea. Căminul acesta nr.1 stă de foarte mulți ani e părăsit, cu părere de rău foarte multă lume nu are unde trăi, chiar și aceeași lucrători medicali. Aici umblă boschetarii și de acum strică, iată au stricat geamurile, au deschis ușile, se face dezastru.”

„Foarte rău, iată se stric toate ferestrele, umblă oamenii străzii, așa că trebuie regulă, dar cine răspunde.”

„Trebuiau deja să întreprindă ceva, măcar să le strice, să facă altceva, țin locul degeaba. Ele sunt deteriorate înăuntru, trebuie reparate chiar și să facă un centru nu știu, de bătrâni.”

Vineri la Bălți a fost reprezentantul Ministerului Educației pentru a inspecta șase clădiri din cele nouă menționate în lista consilierilor municipali.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *