/VIDEO/ Au fost asigurați cu o masă caldă pe zi. 200 de refugiați, cazați la Bălți, au măncat zilnic la cantina universității

Peste 200 de refugiați au beneficiat de prânzuri calde pe parcursul a trei săptămâni la cantina „Speranța” a Universității Alecu Russo. Asta deși inițial autorii proiectului au planificat să asigure cu o masă gratuită 100 de persoane timp de 30 de zile. Solicitările însă, au fost mult mai mari, iar resursele financiare au fost epuizate mai repede.

Nicolae Cazacu, are 66 de ani și este originar din Regiunea Cernăuți, Ucraina. Bărbatul a ajuns în țara noastră în luna februarie, odată cu începutul războiului. El spune că nu întâmplător s-a oprit la Bălți, așa cum aici și-a făcut studiile în tinerețe.

NICOLAE CAZACU, refugiat din Ucraina: “Moldova pentru mine înseamnă Patria Mumă, pentru că aici m-am copt la oase, cum s-ar spune. Am văzut lume de peste tot, să zic așa, dar ca în Moldova mai primitori, mai buni oameni, sufletiști. Nu am cuvinte.”

A revenit la baștină, în Bucovina, în 1999, fugărit de sărăcie și necesități. A purtat ani la rând dorul pentru țara noastră, dar nu s-a gândit niciodată că va reveni aici, în astfel de circumstanțe. Acum când nu are un venit stabil Nicolae Cazacu spune că suportul de care beneficiază în țara noastră îl ajută să depășească criza în care s-a pomenit.

NICOLAE CAZACU, refugiat din Ucraina: „E foarte important, știți, un prânz luat cald care poate menține sănătatea, bine calitativ pregătit cărora nu am cuvinte să le spun bucătăreselor de la cantina studențească”. 

Împreună cu Nicolae Cazacu, la cantina universității, de prânzuri calde au putut beneficia peste 200 de conaționali de ai lui. Prânzul a costat 60 de lei pentru fiecare persoană, iar cheltuielile au fost acoperite de Aktion Deutschland Hilft, în cadrul proiectului “Emergency relief to war affected refugees from Ukrainian”.

„Comunicarea cu oamenii, noi venim aici și ne simțim o parte a societății, așa cum eram acasă, aceasta este cel mai important, și în al doilea rând, foarte gustos ne hrănesc salate foarte gustoase, ca acasă”. 

„Când vii la cantină, aici este o ambianță plăcută, toți îți zâmbesc și  poți uita de careva griji. E foarte gustos, fetele sunt bravo. Eu mereu vin și le spun fetelor mulțumesc enorm, deservirea este foarte bună, eu mereu îmi iau găluște, salate, totul este foarte gustos”. 

„Colectivul este foarte prietenos. Doamnele sunt atente, grijulii, mereu ne spun: poftim, poftim. Aici chiar și aura este bună, este răcoare și atât de bine ne primesc. Cuvinte rele nu pot spune”.

GLAVAN ZINAIDA, șefa cantinei Universității Alecu Russo: Noi i-am servit și cu sărmale moldovenești și cu tocană, și diferiți șnițeli, garniruri diferite, salate din legume de sezon. Ne cunoaștem deja, ei pe noi ne cunosc, noi pe ei, noi cu ei ne-am făcut prieteni. Aceasta ajută să-i susținem pe ei moral și material probabil.

Autorii proiectului spun că numărul oamenilor care au avut nevoie de un prânz cald a fost mai mare decât au planificat.

„Din păcate situația  cu care ne-am ciocnit, depășește ceea ce am estimat inițial, am prevăzut pentru o lună de zile bugetul pentru alimentare pentru refugiați, dar numărul lor, deci astăzi sunt în jur de 200 de persoane și de aceea și bugetul se reduce. Vedem că într-adevăr este necesitatea în a alimentația refugiaților și da, ne propunem cumva să continuăm această colaborare cu Alianța ONG-urilor, și nu numai”.

Proiectul „HELP” pentru asistarea și susținerea persoanelor refugiate în Republica Moldova a fost realizat de către AO “Autism Hope” în parteneriat cu AO „Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei”. Acesta a prevăzut nu doar alimentarea refugiaților, dar și repartizarea produselor de igienă, prestarea serviciilor psihosociale familiilor refugiate din Ucraina. Totodată, s-a oferit suport copiilor cu cerințe educaționale speciale, în deosebi celor cu Tulburări din Spectrul Autist prin serviciului de Art-terapie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *