/VIDEO/ „Autoritățile locale fac diferență între cetățeni”. Un consilier local vine cu acuzații la adresa Primăriei Bălți

Autoritățile locale nu au grijă în măsură egală de toți cetățenii, așa susține un consilier din Bălți. Alesul local se arată deranjat de faptul că din două sate, care fac parte din municipiu, doar unul beneficiază de subvenții pentru transportul elevilor. Este vorba despre localitatea Sadovoe, în timp ce copii din Elizaveta sunt nevoiți să-și achite de sine stătător drumul până la Bălți, unde își continuă studiile gimnaziale sau liceale.

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Nu aș vrea să declar că este o discriminare, însă are o astfel de tentă. În satul Sadovoe avem o instituție primară de învățământ, în satul Elizaveta  avem o instituție gimnazială. Lipsa atractivității acestor instituții este reflectată inclusiv și prin numărul redus de elevi. Acest lucru impune părinții să aducă copiii în instituțiile de învățământ din oraș.”

Potrivit consilierului, procurarea a două unități de transport pe banii Ministerului Educației și Cercetării, ar fi o soluție bună.

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Dacă nu se găsesc compensații pentru asigurarea unui salariu decent a cadrelor didactice, din cadrul localităților date, atunci să le fie asigurată  o compensație tuturor copiilor din clasa întâi până în clasa a noua, cât sunt studiile obligatorii în R.Moldova.”

Banii pentru cheltuielile de transport sunt alocați de către Direcția Învățământ Tineret și Sport din cadrul Primăriei Bălți.

ALEXANDRU ROȘCA,  șeful Secției politici educaționale și management din cadrul DÎTS Bălți: „În primul rând, în Elizaveta este școală completă, în Sadovoe este doar școală primară. Copiii care au mers la școala primară  din Sadovoe și care în continuare merg la gimnaziu în Bălți, acestora li se achită plata, ca să fie asigură continuitatea. Pentru ceilalți a fost alegerea părinților de a nu merge în Elizaveta, dar de a merge la Bălți.”

Zilnic  76 de elevi de la Sadovoe vin la Bălți, aproape jumătate dintre ei beneficiază de transport gratuit. Costul pentru o călătorie dus-întors atât spre Sadovoe cât și spre Elizaveta este de 12 lei.

În municipiul Bălți sunt 30 de instituții preuniversitare, inclusiv Școala primară din Sadovoe și Gimnaziul Nr.19 din Elizaveta.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *