/VIDEO/ Bălțenii au marcat Zilele Americii: „Susținem democrația, dezvoltarea economică, parteneriatele”

Bălțenii au marcat Zilele Americii în acest weekend. În pavilioanele amplasate în piața Vasile Alecsandri au fost prezentate mai multe proiecte implementate în țara noastră cu suportul Statelor Unite ale Americii. Cei prezenți au putut afla mai multe despre cultura și bucătăria americană, iar spre seară au avut parte de un concert și o proiecție de film.

La evenimentul organizat cu ocazia a 30 de ani de parteneriat dintre țara noastră și Statele Unite a fost prezent și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în RM: „Noi suntem bucuroși să putem aduce o mică parte din America aici, vorbim de mâncare, cultură, muzică și desigur film. La pavilioanele pe care le avem sunt oameni care lucrează împreună cu America ca să susținem democrația, dezvoltarea economică, parteneriatele. Avem 30 de ani de colaborare și ne dorim încă 30 de ani și chiar mai mult”. 

Xenia Garbatiuc a fost și ea prezentă la eveniment. Tânăra este beneficiara Programului Flex, care i-a permis să plece să studieze un an într-o școală din SUA.

XENIA GARBACIUC, beneficiară FLEX: „Eu am trăit în Flax Tef, am învățat de acolo în clasă absolventă. Să fii absolvent în America e ca în filme, am avut balul de absolvire, suporteri a echipelor de fotbal, volei, e totul ca în filme. La toți le-a fost interesant să afle mai multe despre cultura noastra, despre țara noastră. Noi am avut luni când am vorbit despre Moldova, mulți au fost interesați să afle mai multe despre programe similare și pentru elevii și studenții de America”.

În 30 de ani, Statele Unite ale Americii au finanţat în Moldova proiecte în valoare de 2 miliarde de dolari.

PAVEL CURCOVICI, Local manager Takwel Bălți: „Prezentăm tuturor proiectele noastre, îi invităm să devină parte a proiectelor noastre, în curând în Bălți va fi deschis oficiul Takwel care va fi responsabil de toate proiectele în nordul Moldovei. Invităm toți doritorii să beneficieze de tot ce facem noi. Suntem axați pe tineri și copii pentru că înțelegem că tehnologiile sunt viitorul și noi trebuie să le oferim lor oportunitatea și șansa de a avansa în aceste profesii”.

IURIE PÎNTEA, directorul Programului socializare juridică: „Noi prezentăm Programul de Socializare Juridică în școlile din RM. Este vorba despre mai multe elemente, dintre care cea mai largă este disciplina obțională educația pentru socializarea juridică. Ea a fost pilotată și în acest an deja a fost aprobată ca disciplină opțională în școli de către Minister”.

Mulți tineri veniți la eveniment s-au arătat interesați de proiectele lansate în țara noastră cu suportul Statelor Unite.

„Tare mi-aș fi dorit să merg să învăț în SUA. Acum muncesc pentru a-mi aprofunda cunoștințele în limba engleză pentru a putea merge prin intermediul unui program de mobilitate”.

Zilele Americii au fost marcate în orașele Chișinău, Cahul, Edineț, Bălți și Rezina.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.