/VIDEO/ Bălți-ul vorbește românește, moldovenește și rusește. De sărbătoare edilul orașului a felicitat oamenii în limba de stat

Limba română a fost cinstită în acest an cu fast la Bălți. Chiar dacă orașul este considerat unul rusofonizat, majoritatea oamenilor de aici cunosc și vorbesc în limba română. De sărbătoare, în Piața Națională Vasile Alecsandri, au răsunat recitaluri de poezii, cântece dedicate limbii noastre și au fost încinse hore.

Întreaga națiune astăzi sărbătorește sărbătoarea Limbii noastre, ne bucurăm de o așa sărbătoare, ne-a legat de România, suntem mai mult românizați și ne străduim ca țara noastră să fie înfloritoare. La Bălți se vorbește limba română.”

„Astăzi sărbătorim Ziua limbii române, 31 august, ne bucurăm de această sărbătoare mare și interesantă și binevenită pentru noi, întreaga națiune românească.  Ce limbă se vorbește la noi la Bălți? Limba române se vorbește, sigur.”

„Sărbătoarea Ziua limbii este un indice că în această țară se păstrează și se înmulțesc respectul și iubirea față de limbă și nu are importanță dacă acasă vorbim în rusă, vorbim și studiem la limba română, explorăm în limba engleză. Noi suntem oameni, noi vorbim, noi spunem, noi gândim și noi existăm, noi trăim.”

„Este cu mult alai și este cu multă bogăție această ploaie frumoasă, care nu ne întristează, dar ne bucură și sperăm că mereu această sărbătoare va fi în sufletele noastre cea mai frumoasa. – În ce limbă se vorbește aici la Bălți? – În limba română.”

Sunt și bălțeni care susțin că limba maternă este fie moldovenească, fie rusă.

„Bălți-ul vorbește în limba moldovenească, per general în limba rusă toți vorbesc. Oameni veseli, buni la suflet, săritori la nevoie, este veselie, dansează cu toții.”

„Vă rog să ne spuneți, în ce limbă vorbește Bălți-ul? – Majoritatea în rusă, cu părere de rău așa este. Tara-i moldovenească, ar trebui să se vorbească mai mult moldovenește, românește.”

„În ce limbă se vorbește aici la Bălți? – În limba de stat, limba moldovenească.”

De sărbătoarea națională, primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a vorbit în premieră în limba română.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Învăț, continui să învăț, și voi continua, este normal atunci când omul învață limba, eu nu învăț doar limba „moldovenească”, învăț și alte limbi. Eu cred că este ceva normal. În această zi, eu aș vrea să urez: la mulți ani, Moldova, la mulți ani, limba noastră, eu vă doresc sănătate și pace.”

În 2013, Curtea Constituțională a hotărât că prevederea conținută în Declarația de Independență din 1991 referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova, prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conținute în articolul 13 al Constituției.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.