fbpx
11.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Bricheții sunt la mare căutare în nordul țării. Producătorii duc lipsă de materie primă

Citește și:

Una dintre cele mai ecologice și mai ieftine surse de căldură se găsește cu greu în acest sezon. Bricheții, care nu cedează cu nimic în fața lemnului sau a cărbunelui, sunt la mare căutare în nordul țării. Chiar dacă am avut un am roditor, materia primă nu este suficientă pentru a aproviziona toți consumatorii cu cantitatea dorită de bricheți, spun producătorii de BIO combustibil.

Oamenii spun că vor fi nevoiți să găsească alte surse pentru a se încălzi în această iarnă.

„Cu ce este. Iată am mers în urma combainei și am strâns rămășițe. Gaz mai avem, cărbuni, lemne, ce mai avem.”

„Prețurile în acest an sunt foarte mari. Deoarece dacă era 700-800 de lei un cub, acum o mie și ceva de lei. Cărbunele era 3200, iar acum 4700.

-5600, antricitul.

– Iată auziți, 5600 de lei antricitul. Noi nu știm cum vom trăi în continuare”, au spus oamenii.

Unii cumpărători spun că sunt siliți să găsească soluții alternative pentru a nu îndura frigul.

„-O să cumpăr bricheți.

– Știți că în acest an nu se găsesc bricheți în vânzare?

-Eu nu am (bani) , am nevoie măcar de jumătate de tonă. Voi merge la Gudoc să cumpăr lemne, dacă nu sunt bricheți, trebuie măcar lemne să cumpăr.”

„Mie mi-e mult mai comod cu bricheții. Cărbunii, lemnele este mai complicat, dar cu bricheții este foarte simplu. Cumva vom depăși, vom vedea, nu vor fi bricheți deja cu cărbuni, cu lemne”, au declarat oamenii.

Producătorii de bricheți și peleți spun că deficitul s-a creat din cauza crizei de materie primă din acest an.

„Omenii s-au obișnuit să-și facă rezerve de cu vară, în acest an, însă, s-au ciocnit cu o problemă, vara nu au fost brichete. Asta pentru că anul trecut a fost secetos, nu a fost în de ajuns materie primă, floarea-soarelui, pentru a fabrica  brichete. Noi am rămas fără materie primă ieftină. Oamenii s-au obișnuit să cumpere bricheți fabricați din coajă de răsărită, este un fel de combustibil ieftin, care emană temperaturi mari”, a spus Ludmila Ambramciuc.

O familie din Bălți care dezvoltă de ani buni o afacere, din cauza crizei, a renunțat să mai asigure cu bricheți școlile și grădinițele din regiune, așa cum o făcea în alți ani.

„În acest an, noi am renunțat să participam la concursuri de achiziții pentru livrarea bricheților. Noi pur și simplu nu am putut să ne asumăm aceste obligațiuni, dacă nu știm ce va fi mâine”, a adăugat directorul întreprinderii.

Prețul pentru o tonă de bricheți a crescut în acest an cu o mie de lei. Antreprenoarea spune că, chiar și așa cumpărătorii fideli sunt gata să scoată din buzunare peste 3 000 de lei pentru o tonă de bricheți, doar pentru a avea cu ce se încălzi în perioada rece a anului.

„Acele feluri de rămășițe care au rămas pe piață au explodat în preț, prin urmate prețul bricheților a crescut simțitor. Oamenii sună, dar bricheți nu avem. Ei sunt gata să plătească chiar și 3 000 de lei, doar pentru ca să facă rost de acest fel de combustibil. Acum, încet, începe să apară materia primă, dar nu în cantitățile dorite”, a declarat Ludmila Abramciuc.

Anul trecut, o tonă de bricheți a costat 2 000- 2 200 de lei, ceea ce reprezintă în medie cu 1 000 de lei mai puțin decât în acest sezon.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md