/VIDEO/ „Când am lăsat, am început să simt mirosurile și să văd culorile”. Povestea unui fost consumator de droguri

Consumam doar ca să fiu cool, fără să cred că pot deveni dependent…”.Te uiți la el și parcă nu-ți vine a crede că ai în față un om care, la un moment dat, nu mai avea vene unde să se injecteze, sau care de trei ori pe săptămână ajungea să stea în izolatorul de la poliție pentru consumul de droguri.  Acum este activist civic și ajută alte suflete pierdute să se regăsească. Vorbim despre Serghei Tolstolîcenco un fost consumator de substanțe narcotice din Bălți.

Serghei a făcut cunoștință cu drogurile pe când avea 14 ani.

SERGHEI TOLSTOLÎCENCO, fost consumator: „Experiența mea de consumator a început în anii ’90. Și când narcoticul era ușor de găsit, când toți îl consumau, adică cineva fuma, cineva se injecta. Acest lucru era normal, era cool. Te asociai cu acel grup. Nu erai un intrus”.

Odată cu consumul de droguri în viața lui Serghei au apărut și dificultățile. Mai întâi certurile cu părinții, după care, problemele cu polițiștii, iar într-un final starea lui de sănătate se înrăutățise alarmant.

SERGHEI TOLSTOLÎCENCO, fost consumator: „Când am început să am primele probleme, cum ar fi amenzile, arestările. Atunci eu am înțeles că nu am ales drumul cel mai bun. Eu mi-am dat seama că sunt foarte singur. Eu ieșeam afară, oamenii se fereau de mine, nu aveam cu cine vorbi. Această singurătate este un lucru stașnic”.

Atunci el a înțeles că totul nu mai poate continua așa. Datorită unui prieten a aflat despre o organizație, care oferă servicii de consiliere și asistență persoanelor dependente de droguri.

SERGHEI TOLSTOLÎCENCO, fost consumator: „Eu acolo mă simțeam bine, erau și alți tineri, aveam cu cine vorbi. Chiar și angajații centrului erau deschiși, puteai să te consulți cu psiholgul. Se organizau diverse activități, care mi-au creat sentimentul de importanță. Era acel lucru pe care l-am pierdut”.

Acum Serghei are familie și este împlinit. Acesta are o soție grijulie și doi copii pe care îi iubește la nesfârșit. Datorită susținerii lor, bărbatul de doi ani este activist în organizația „Puls” și zi de zi încearcă să ajute alte persoane care consumă sau au consumat droguri.

SERGHEI TOLSTOLÎCENCO, fost consumator: „Eu îmi amintesc zilele când m-am lăsat de droguri. Am început să simt mirosurile, să văd culorile, totul este atât de frumos, cântă păsările. Până atunci lumea era sură, totul era monoton. Eu am ales acel drum, acel al activismului, eu așa îl numesc, când eu dau timpul meu pentru ca să îi ajut pe alții”.

Organizația „Puls”, de mai mulți ani oferă asistență psiho-socială persoanelor dependente de substanțe psiho-active.

VITALII RABINCIUC, președinte „PULS”: „Aș vrea să le recomand tinerilor ca înainte să consume ceva, să se gândească foarte bine asupra problemelor care vor apărea mai târziu. Prima este că automat veți fi în vizorul poliției, niciun fel de ajutor până la 18 ani tu nu vei putea primi și niciun fel de tratament. După 18 ani se pot adresa, dar până la 18 ani tu doar vei fi pus la evidența medicului, dar în realitate nu vei dispune de niciun tratament”.

Dacă ai nevoie de ajutorul specialiștilor în lupta împotriva consumului de droguri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *