/VIDEO/ „Caravana alăptării 2022” a început la Bălți. Viitoarele mămici, familiarizate despre miturile și beneficiile alăptării la sân

Laptele matern este cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Despre procesul de alăptare, miturile, dar și avantajele alimentației naturale au aflat astăzi zeci de femei însărcinate și mămici din municipiul Bălți, în cadrul campaniei „Caravana Alăptării 2022”.

Viitoarele mămici, care s-au familiarizat cu beneficiile alăptării spun că asemenea eveniment sunt foarte importante, în special pentru femeile care urmează să nască pentru prima dată.

„Tot ceea ce ține de partea de naștere, de sarcină, de primele sărptămâni a copilului este foarte importantă. Pentru că există multă informație, dar nu știi cum să o filtrezi, chiar și singură m-am ciocnit cu aceste momente. Te informezi ba de la o prietenă, ba de la alta, dar așa o informație mai amplă este mai greu de obținut”.

„Cred că sunt binevenite, în special și oricum, chiar dacă uneori avem impresia că cunoaștem totul, totuși este nevoie de informație, trebuie să ne documentăm, pentru că specialiștii ne învață cum să facem corect și corespunzător”.

Și mămicile care nu sunt la prima sarcină au ascultat cu atenție sfaturile specialiștilor. Potrivit acestora, și-ar fi dorit să cunoască aceste sfaturi și la prima alăptare.

„Cu toate că nu-s mamă pentru dată, aș vrea să văd care sunt tendințele în ziua de azi. Primul copil are deja 18 ani și sunt mai multe schimbări în procesul de alăptare”.

„După naștere fiecare mămică trebuie să știe cum să alăpteze pentru că cu prima sarcină am avut dificultăți în ceea ce privește crăpatul sânilor. Trebuie să cunoaștem informațiile generale și cum să alăptăm corect”.

Participantele au avut ocazia să învețe de la specialiști și despre poziționarea corectă și atașarea copilului la sân.

LUDMILA CARACALCEVA, consultant în alăptare: „Poziționarea trebuie să fie corectă. Adică bebelușul trebuie să fie întors corect, cu corpul spre mamă. Trebuie să atragem atenția la urechiușă, umăr, picior. Bebelușul este lipit strâns de mamă. Acestea sunt cele mai importante tehnici”.

Specialiștii încurajează alăptare la sân și învață mămicile cum să facă acest lucru corect.

OLGA CÎRSTEA, medic pediatru: „Alăptarea la sân contribuie la formarea unei relații foarte strânse între mamă și copil. Totodată previne boli foarte importante la mamă, cum ar fi cancerul la sân, cancerul de ovare. Previne dezvoltarea bolilor infecțioase, alergice la copil, iar pe viitor scade riscul obezității și a altor maladii imune”.

STELA GHEORGHIȚĂ, coordonator programe urgențe de sănătate publică OMS: „Scopul acestei caravane este să promovăm alimentația sănătoasă la copii și alimentația la sân în exclusivitate. De fapt, laptele matern reprezintă cel mai bine adaptat produs alimentar pentru copil, din primele zile de naștere până la 6 luni, în exclusivitate la sân și până la 2 ani alăptarea poate fi combinată cu alte produse necesare pentru copil”.

Caravana alăptării 2022 a început în scuarul IMSP Spitalul Clinic Bălți la Bălți și urmează încă în alte patru raioane din țară. Evenimentul este organizat de Ministerul Sănătății și OMS, iar la final toate viitoarele mămici au plecat acasă și cu cadouri.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.