fbpx
7.5 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Cât efort depun asociațiile care lucrează cu refugiații și câte îndură un refugiat pe urma războiului

Citește și:

De la începutul războiului din Ucraina, aproape 100 de mii de refugiați ucraineni și-au găsit adăpost în țara noastră. Rămași fără nimic, oamenii se mulțumesc măcar cu un acoperiș de-asupra capului și de faptul că au scăpat de bombardamente. Este și cazul lui Serghei și Ala, care au lăsat o afacere înfloritoare și o casă pentru care au muncit o viață întreagă. Acum, din toate acestea au rămas doar ruine.

ALA COCITOVA, refugiată: „Războiul, care a început pe 24 februarie ne-a silit să părăsim orașul natal Mariupol. Eu împreună cu două fetițe am fugit chiar pe 24, pentru că noi trăiam în imediata apropiere de prima linie a atacurilor și bombardărilor. Casa noastră la 4 dimineața deja era împușcată, în curte erau soldați. Noi nu mai avem nimic, de asta și ne-am pomenit aici. Casa a fost distrusă, încă la începutul lui martie, absolut nimic nu mai este”.

SERGHEI TOPCII, refugiat: „Am fost nevoit să trăiesc 60 de zile, de la începutul războiului, în Mariupol. Apoi, cu efort ireal, am ajuns în Republica Moldova, la soția mea. Am fost nevoit să merg prin teritorii ocupate deja. La Zaparojie erau lupte. Am ajuns până la Crîm, acolo m-au întâlnit rudele și m-au ajutat să ajung până la Novorosiisk, iar de acolo în Georgia, absolut fără bani”.

Chiar din prima zi de război, membrii asociației „Demos” și-au unit eforturile pentru a putea ajuta refugiații ajunși în țara noastră. Centrul este autorizat de către Agenția Națională pentru Servicii Sociale și susținut parțial din Fondul de Intervenție a Guvernului Republicii Moldova. Tot în cadrul centrului a fost organizat un punct regional de distribuire a ajutorului umanitar

LILIANA SAMCOV, coordonatorul centrului de servicii pentru refugiați, Edineț: „Chiar din 24 februarie am avut 12 persoane în plasament. În a două zi au fost mai mulți, au fost zile când centrul cu o capacitate maximă de 20 de locuri găzduia peste 40 de persoane. Ne-a fost foarte dificil prima lună de lucru cu refugiații, deoarece nu am avut fonduri, noi am acționat din buna inițiativă, intenții personale și de echipă, corporative. Ne-am mobilizat și am lucrat 24/24, oferind servicii refugiaților, nu doar cazare și hrană, dar și asistență informațională”.

Pe lângă loc de cazare, refugiații pot beneficia de asistență informațională, psihosocială și juridică, hrană, transport, asigurare cu produse de igienă, asistență educațională și de timp liber pentru copii, inclusiv pentru cei din comunitate. Serviciile sunt absolut gratuite.

DIANA HLOPEȚCHI-PREAȘCA, asistent social: „Echipa noastră este formată din asistent social, psiholog, jurist  și fiecare ce se adresează la noi beneficiază de informare, de produse alimentare, produse de igienă, hrană. Încercăm să facem față situației în care ne aflăm, pentru ca să fim alături de aceste persoane, fiindcă într-adevăr au nevoie de suportul nostru ca să treacă de această perioadă”.

VIORICA ORAC, psiholog: „E foarte greu emoțional pentru cei care au pierderi materiale sau pierderi umane. Asta este cel mai important, îi ajutăm să se simtă în siguranță și să-și acceseze acele resurse proprii pentru a putea merge mai departe. Este o abordare individuală pentru fiecare din ei, fiindcă depinde de foarte mulți factori: de cât timp sau care este intenția, cât timp vor sta aici la noi, de cât de accesibile sunt contactele noastre, de ce traume a trecut el până acum sau din ce stres a venit el”.

În fiecare an, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită la data de 20 iunie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Școala Profesională Nr.5 din Bălți și-a deschis porțile pentru a întâmpina viitorii studenți

„E atelierul de prelucrare a metalelor reci. Toate strungile lucrează. La această strungă se poate de făcut piese din...

/VIDEO/ Ministrul Buzu despre salariile asistenților sociali din Bălți: autoritățile locale trebuie să găsească bani

Ministrul Alexei Buzu a venit cu o reacție despre situația asistenților sociali din Bălți. https://youtu.be/agY_fm6P7Rg ALEXEI BUZU, ministrul muncii și protecției...
  sursa: cursbnm.md