fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, martie 28, 2024

/VIDEO/ Ce putem face cu mașinile ruginite, ce nu mai merg. Care sunt riscurile abandonării unui autovehicul

Citește și:

După ce au slujit o viață unuia sau mai multor proprietari, mașinile vechi ajung să ruginească pe marginea drumului, în spatele grădinii sau sunt vândute la fier uzat. Atunci când intenționăm să scoatem din uz un automobil, inspectorii de mediu ne sugerează să ținem cont de faptul că o mașină veche este un ansamblu de deșeuri, iar fiecare trebuie sortat după origine.

ARTIOM SOROCA, inspector principal, Inspecția pentru protecția mediului Bălți: „Un vehicul abandonat, care stă pe marginea drumului, prezintă un pericol foarte mare, dintr-un motiv că autovehiculul este un ansamblu de deșeuri, începând cu cauciucurile, plastic, sticlă și finisând cu metale și metale grele. Un autovehicul abandonat prezintă pericol prin scurgerea uleiului care se provoacă de neîngrijirea la timp, prin scurgerea uleiului are loc poluarea atât poluarea apelor subterane, cât și a solului. Atunci când începe procesul de putrefacție sau ruginire a autovehiculului se elimină careva particule în aerul atmosferic.”

Oamenii din nordul țării recunosc că mașinile vechi, reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător. Doar că din lipsă de bani moldovenii aleg să cumpere în majoritatea cazurilor mașini la mâna a doua.

„Noi credem că este rău, doar le folosim pentru că nu avem putere să cumpărăm altele. Dacă-i vechi, este lucru uzat și frâna poate, și uleiul, motorul, sunt mai multe pericole.”

„Depinde de mașină și de cum se comporta omul cu ea.”

„Dacă acestea sunt deservite la timp, n-aș spune că este pericol mare. Nu toți  își permit mașini noi asta este problema, suntem săraci.”

„Tot ce este vechi este inutil. Dar picioarele pentru ce-s, pentru a merge, să protejăm natura, fără gaze de eșapament.”

„Motoarele noi sunt mult mai ecologice comparativ cu cele vechi, știți cum se întâmplă, carburatorul, uleiul curge, sunt demult vechi”, au spus oamenii.

Deputata PAS, Ina Coșeru, a declarat că Uniunea Europeană este un exemplu bun de urmat în tot ce ține de reciclare, dezasamblare și reutilizare, prin urmare, Ministerul Mediului intenționează să intervină cu un set de măsuri pentru a soluționa problema autovehiculelor scoase din uz.

INA COȘERU, deputat în Parlamentul R.M.: „Urmează să fie elaborat Regulamentul de Ministerul Mediului, care va gestiona uleiurile uzate și aici trebuie să facem o rectificare în Legea deșeurilor, unde să includem la responsabilitatea extinsă a producătorului și reciclarea autovehiculelor scoase din uz, care la fel să fie gestionate. Respectiv trebuie să găsim și o soluție pentru celelalte mașini, pentru că nu toate sunt importate de agenți economici.”

Ministerul Mediului ar putea elabora și un mecanism prin care să încurajeze financiar șoferii să renunțe la mașinile vechi în favoarea celor noi.

INA COȘERU, deputat în Parlamentul R.M: „Bineînțeles că vom avea și un mecanism din partea statului, de încurajare a schimbului de mașini vechi pe mașini noi. Deci, ceea ce am văzut în România prin Programul Rabla, atunci când persoanele care au deținut mașini mai vechi au fost încurajate să le aducă la dezasamblare și să primească un ajutor din partea statului pentru a-și procura o mașină nouă.”

Până la sfârșitul lui aprilie curent, deputații ar putea adopta și Legea aerului în cea de a doua lectură, care va veni cu noi normative inclusiv pentru mașinile vechi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Vreme caldă și ploi în nordul țării. Ce temperaturi prognozează meteorologii

Vreme caldă și fără precipitații, doar cu excepția nordului unde izolat spre seară vor cădea ploi slabe de scurtă...

/VIDEO/ Toată frumusețea pământului – în inima unui gospodar. La Mărășești, cresc ponei

„Bunelul meu a fost iubitor de cai, tatăl meu a fost tare iubitor de cai. Cred că de la...
  sursa: cursbnm.md