fbpx
9.7 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Ce trebuie să știe tânăra generație despre sex și metodele de protejare

Citește și:

Sexualitate, educație sexuală, prezervative sau contraceptive sunt termenii care stârnesc agitație și prejudecăți în rândul tinerei generații. Potrivit specialiștilor, copiii trebuie familiarizați cu riscurile unui contact sexual neprotejat chiar de către părinții lor. Elevii anului întâi de la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți au participat la o lecție teoretică, unde li s-a vorbit despre sex, sarcină nedorită, dar și despre metodele de protecție. Adolescenții au avut parte și de  o expoziție tematică.

SVETALANA MORUZ, medic-ginecolog: „Expoziția „Prevenim Sarcina la adolescente” vine să ajute fetele să-și păstreze sănătatea reproductivă și să aibă șansa să-și termine studiile, să își facă o carieră. Să fie pregătiți nu doar biologic, dar și psihologic, social și financiar pentru acest mare eveniment, care se întâmplă în viața femeii.”

Potrivit datelor statistice, la nivel național, în anul 2020, 1811 adolescente din țara noastră au devenit mame, cifrele fiind de patru ori mai mare în mediul rural decât în ​​mediul urban. Din numărul total de mame adolescente, aproximativ un sfert sunt fete sub 17 ani.

SVETALANA MORUZ, medic-ginecolog: „Copiii trebuie să știe că sunt remedii și că există posibilitatea de a lua gratis, de la foarte multe structuri medicale contraceptive de tot felul. Începând cu prezervativul până la diverse pastile de tot felul, injecții, pastila de a doua zi, steriletul.”

ECATERINA SOROCAN, specialist în adolescență: „Subiectele legate de sexualitate și contracepție din totdeauna au fost importante și interesante. Ele stârnesc, inițial, agitație, după care interes. Ei percep informația cu mare plăcere, această informație, după părerea lor, este foarte importantă. Noi putem fi profesioniști în orice, dar să nu știm cum să procedăm în unele situații riscante.”

Profesorii de la Centrul de excelență în servicii și prelucrare a alimentelor salută astfel de ore teoretice și spun că educația sexuală este baza unei societăți sănătoase.

ANA USCATU, profesoară de decizii pentru un mod sănătos de viață: „Educația sexuală este un proces în care noi acumulăm un anumit volum de cunoștințe, ne formăm anumite atitudini, convingeri, valori despre sexualitate. Accentul foarte mare trebuie să-l punem din școală, din ce motiv, avem foarte multe adolescente care sunt însărcinate la o vârstă precoce și din motiv că nu au cunoștințele necesare, fie abandonează copiii, fie rămân mame singure. Această disciplină ajută tinerii și tinerele să depășească mai ușor anumite bariere din viață.”

Și elevii au spus că astfel de lecții au un aport pozitiv în educarea tinerii generații.

ALEXANDRU GÎSCA, educator de la egal la egal: „În orice situație fiecare dintre noi nimerește, poate fi una simplă sau una mai complicată, acest proiect ne învață să nu ne stresăm ci să găsim soluția care ar putea să ne ajute. Dacă nu ne dorim să devenim părinți foarte devreme, ar trebui să înțelegem care sunt punctele slabe și cele forte.”

Expoziția a avut loc în cadrul campaniei de informare „Eu sunt influencer-ul vieții mele. Fac Alegeri Sănătoase”, desfășurată într-un proiect mai amplu al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, de prevenire a comportamentelor de risc și de dezvoltare a abilităților de viață în rândul elevilor din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelențe. Proiectul beneficiază de susținerea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și este desfășurat în parteneriat cu Ministerul Educației.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md