/VIDEO/ „Cei care nu respectă sunt pedepsiți cu foc, grindină și arșiță”. Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Foca și Maria Magdalena

Nu se spală, nu se gătește, nu se coace pâinea în cuptor, nu se lucrează în grădină și cel mai important, nu se aprinde focul pentru nicio necesitate. An de an, pe data de 4 august, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfânta Maria Magdalena și pe Sfîntul mucenic Foca. Oamenii leagă de această sărbătoare incendiile din case, gospodării sau din câmpuri, fapt care este negat de fețele bisericești.

„Eu știu că în popor se spune Foca, dar așa este Marea Magdalena. Cred că nu trebuie să lucreze, dar mai îndrăznim noi și lucrăm, așa este.”

„El spunea că părinții lui au lucrat de Sfânta mare Magdalena și s-au aprins și au ars, le-a ars casa, iar el în colhoz era președinte, dar nu permitea lumii să lucreze în această zi. Dar așa și de la părinți știu că mama făcea ca ieri mâncare, ne spăla, dar ca ziua de azi ea mâncare nu mai făcea.”

„În primul rând nu se face focul, mâncăm rece, mâncăm ce avem numai nu facem focul. De asta mă tem. O sărbătoare așa primejdioasă pentru asta, așa am apucat de la părinți și ținem.”

Enoriașii, cu inimile pline de credință, au mers în această dimineață ca să se roage pentru sănătate și bunăstare, dar nu au uitat nici de tradițiile moștenite de la părinți.

„Tradiție moldovenească, când trebuie de sărbătorit, înseamnă că o sărbătorim, mai ales că eu sunt Maria și întotdeauna sărbătoresc asta. Azi e și Maria Magdalena și Foca, și nu se poate de făcut focul.”

„Nu de lucrat, de rugat la domnul. Din bătrâni așa se zice, că nu se aprinde focul, nu se face mâncare.”

„Ne spunea maică mea că nu se poate de făcut focul, nu se poate de făcut mâncare, făcea cu o zi mai înainte, ne străduiam să mâncăm puțin mai rece, nu fierbinte. Zicea că e Foca, îi tare mare căldură.  Și noi ținem tradițiile.”

Preotul care slujește într-o biserică din Bălți a spus că nu sărbătorile aduc pagube.

ALEXANDRU BÎRLĂDEANU, Preot la Biserica Tuturor Sfinților din Bălți: „Sfintele sărbători se țin cu dragoste de către creștini în cinstea sfinților care se pomenesc. Toate sărbătorile se țin de pagube, însă din popor le-au ales, poate s-au evidențiat anumite persoane care nu au vrut să țină sărbătorile și au fost cumva cu neglijență și au pățit ceva rău. Și de asta lumea ține să spună tuturor că se ține de pagube.”   

Maria Magdalena este mironosiţa care prima s-a învrednicit să îl vadă pe Hristos înviat din morţi, iar Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *