fbpx
13.6 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

/VIDEO/ Coloritul comunităților etnice, în toată splendoarea. La Glodeni a avut loc Festivalul Etniilor

Citește și:

Nuanțele diversității etnice și culturale au putut fi admirate în toată splendoarea lor, la Glodeni. Acolo unde s-a desfășurat Festivalul Etniilor. Rromi, moldoveni, ruși, ucraineni și polonezi și-au etalat bucatele tradiționale, obiceiurile, tradițiile, dar și coloritul costumelor naționale.

Sarmale, colţunaşi, plăcinte, pârjoale, capusneak și ștrudel. Bucatele reprezentative ale fiecărei naționalități ademeneau participanții prin miros și aspect.

ROZA LEBEDEVA, refugiată din Ucraina: „Sarmale, pateu cu carne. Noi facem niște porții cât masa de mare, dar acum am făcut după posibilități. Nunțile la noi sunt foarte interesante. Jucăm câte o săptămână, dar foarte interesant. Dar acum pe suflet nu ni se lasă să sărbătorim. Mulțumim acestor oameni că ne-au primit și ne ajută cu ce pot”.

STANISLAV DURSKII, locuitor s.Stîrcea: „Noi avem bucate tradiționale poloneze. Cum ar fi „capusneak”. O carte cu colinde și o carte pentru rugăciuni. În rest, toate cum erau folosite în Polonia, fix așa se folosesc și aici”.

LIDIA BOTNARI, locuitoare s.Iabloana: „Întotdeauna ne străduim să prezentăm bucatele ucrainești și moldovenești, deoarece jumătate de sat sunt ruși, iar jumătate moldoveni. Noi mereu pregătim: sarmale, răcituri, pește, mujdei, pârjoale. Avem o tradiție că la toate sărbătorile pregătim „ștrudeli” ucrainesc, întoteauna avem varză murată cu carne, fripturică, mămăligă și brânză”.

Fiecare comunitate etnică a prezentat şi creaţii artistice. Potrivit acestora asemenea evenimente ne unesc, chiar dacă suntem diferiți.

„Noi dansăm dansuri poloneze și pentru noi este foarte important să prezentăm această naționalitate, dat fiind faptul că este ceva unic în raionul nostru”.

„Datorită acestei sărbători, oamenii se unesc, devin mai buni, fac schimb de obiceiuri și tradiții. Ne amintim de strămoșii noștri, părinții noștiri care au trăit în prietenie, se ajutau. Azi trăim niște vremuri mai grele, oamenii sunt foarte răi, nu le ajunge ceva. Iar asemenea evenimente ne unesc, oamenii uită de probleme și de greutăți”.

Potrivit autorităților, chiar dacă raionul Glodeni abundă în etnii, cultura a fost mereu cea care i-a unificat.

ION COJOCARI, președintele raionului Glodeni: „Noi, în raionul Glodeni am trăit și vom trăi împreună în pace și prietenie. Împreună ne bucurăm și plângem, împreună organizăm așa evenimente. Pentru noi, oamenii”.

STELA ONUȚU, primar or.Glodeni: „Este un eveniment care ne aduce multă culoare chiar și localității noastre și întregului raion. Dacă îmi permite domnul președinte să citez, dacă suntem ca țară diversificați, suntem și ca localitate diverși, dar la fel avem un suflet mare. Cultura este acea parte componentă a fiecărei națiuni, care ne reprezintă pe noi, unde nu ne-am duce, în orice colț al acestei lumi”.

La Festivalul Etniilor au evoluat opt ansambluri folclorice din raionul Glodeni și alte localități din nordul țării.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fata de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionul Telenești

Ana-Maria, tânăra însărcinată în a 6 lună, care a dispărut la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionuL...

Planurile NATO pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea

Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la...
  sursa: cursbnm.md