fbpx
11.9 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Conceptul de „Comunitate prietenoasă vârstei” implimentat cu succes în Republica Moldova

Citește și:

Tot mai multe primării din țară implementează în localități conceptul de „Comunitate prietenoasă vârstei”, în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” inițiat de Asociația Obștească „CASMED”. Conceptul presupune schimbări importante în toate sferele sociale și adoptarea unor măsuri menite să răspundă la nevoile legate de îmbătrânire și să facă mai ușoară viața persoanelor în etate.

În comuna Văscăuți din raionul Florești implementarea proiectului „Îmbătrânire și sănătate” a demonstrat că atunci când consiliul local, instituțiile publice și locuitorii au o mai bună înțelegere a problemelor, a așteptărilor și aspirațiilor persoanelor în vârstă, poate fi constituită o „Comunitate prietenoasă vârstei”.

 „Am reușit să reparăm drumul din centrul satului Văscăuți, am reparat izvoare, am renovat stația de așteptare, am instalat panouri informative în diferite părți ale localității, am reușit să extindem iluminarea stradală în satele din comuna Văscăuți. Dar cel mai important eveniment a fost faptul că prin intermediul proiectului dotări și echipamente am reușit să amenajăm căminul cultural din satul Văscăuți, dotându-l cu mese, scaune, încălzitoare” spune Zinaida Barbă, Președintele Comitetului Coordonator Văscăuți.

În trei ani oamenii din comună spun că au reușit să facă mai mult decât în ultimul deceniu. Cel mai important este, însă, că au înțeles că doar prin implicare pot schimba lucrurile în localitatea lor:

Am avut o mobilizare practic total a locuitorilor din comună și am aprins acea flacără în inimile fiecăruia și am înțeles un lucru clar pentru toți, că toată schimbarea vine de la fiecare din noi. Prin activitățile noastre am ajutat persoanele în etate să aducă și ei în ordine gospodării, oameni care erau cândva foarte buni gospodări și astăzi nu mai pot, i-am ajutat și le-am adus o flacără de speranță că localitatea nu moare.”

Am realizat unele reparații a fântânilor din mahală de la noi, inclusiv fântâna de la mine din ogradă. Împreună cu locuitorii din mahala, am făcut diverse lucrări de reparație, am organizat diverse măsuri de înfrumusețare a satului.”

Când a apărut acest proiect toți împreună am început a lucra, toți părinții s-au implicat să facem teren de joacă pentru copiii, să înlăturăm gunoiștea, am făcut curat, am pus căldări de gunoi pe drum, lângă stâlpi. Am reușit să unim satul, totul s-a făcut spre bine.”

Potrivit primarului comunei Văscăuți, Oleg Podborschi, oamenii din localitate s-au mobilizat ca niciodată până acum grație acestui proiect și au reușit să schimbe situația în comună.

Eu sunt foarte bucuros de acest proiect, pentru că cel mai tare a fost atrasă atenția la îmbătrânire și sănătatea populației, populația la noi îmbătrânește mai ales la sate, copii au plecat peste hotare, bătrânii au rămas singuri și neputincioși. Eu dorm acum liniștit, fiindcă 20 de persoane sunt acum îngrijite datorită „CASMED”, e făcut focul la timp, sunt aduse medicamente și produse alimentare.”

Începând cu anul 2020 conceptul „Comunitate prietenoasă vârstei” este implementat în 14 localități din raioanele Fălești și Edineț.

Dacă noi vârstnicii vom fi mai des  ascultați, văzuți și vom avea un mic ajutor din partea primăriei nivelul de trai se va îmbunătăți, ne-a fi mai ușor. Facem multe, iată noi am apelat la primărie. La Gara Fălești nu era farmacie, s-a deschis, la oficiul poștal era greu de trecut, s-a făcut, s-a reparat drumul, tot la Gara Fălești s-au făcut trotuarul”, spune Eufrosinia  Covalic, coordonatorul Grupul seniorilor din orașul Fălești și Edineț.

Acest proiect pentru noi este foarte și foarte important pentru că ne uităm în primul rând la unele nevoi ale vârstnicilor și a unor familii social vulnerabile. Acest proiect se bazează și pe voluntariatul pe care îl facem. O comunitate prietenoasă vârstei e aceia unde colaborează de la cel mai mic până la cel mai vârstnic din sat”, spune Ghenadie Balta, preotul comunei Parcova din raionul Edineț.   

Din 2017 până în 2019, Asociația „CASMED” a pilotat conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei” în 15 localități din raioanele Rezina, Șoldănești, Sângerei și Florești, în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate”, implementat cu suportul financiar al Crucii Roșii din Elveția.

Nina Bîndiu, coordonatorul proiectului„Îmbătrânire și sănătate”, Asociația CASMED: „Organizația Mondială a Sănătății a luat decizia de a crea un concept care să se axeze pe nevoile persoanelor învârstă și din 2006 a apărut conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei”. Asociația „CASMED” începând cu 2017 a început pilotarea acestui concept și în Republica Moldova.Vrem să creăm condiții bune pentru vârstnicii noștri aici acasă și ce ar însemna o comunitate prietenoasă vârstei – o comunitate prietenoasă vârstei ar fi o comunitate în care sunt condiții, ca vârstnicii să aibă o stabilitate, o siguranță, o sănătate bună și să nu fie uitați, dar să se implice în viața comunității.”

Ana Spînu, facilitatorul comunitar Asociația CASMED: „Apreciem foarte mult că atât tinerii cât și ceilalți membri din societate sunt cu inițiativă și doresc să schimbe lucrurile în bine pentru persoanele de vârsta a III-a și a IV-a.”

Rata de îmbătrânire a populației crește în întreaga lume și Republica Moldova nu este o excepție. Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2020, în țara noastră, locuiau 574,9 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

FEMEILE ȘI COPIII REFUGIAȚI, INTEGRAȚI SOCIAL ÎN BĂLȚI

Într-o lume marcată de conflicte și tensiuni, fenomenul migrației forțate a devenit o realitate cu care se confruntă societatea...

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...
  sursa: cursbnm.md