/VIDEO/ Copiii refugiaților stabiliți temporar la Bălți, au primit în dar tablete

În prag de noul an școlar, copiii refugiaților stabiliți temporar la Bălți, au primit în dar tablete. Gadgeturile le vor permite să-și continuie studiile în formart online, în școlile din Ucraina. Darurile au fost oferite de Mitropolia Basarabiei.

Anastasia Cuznicova a plecat în Odesa pentru a susține examenele de clasa a 9-a, după care s-a reîntors la Bălți. Tânăra și-a depus actele la o școală de arte, iar tableta îi va fi de mare ajutor în procesul educațional.

„Am absolvit clasa a 9-a, trebuie să depun actele la școala de arte, lecțiile vor fi online și am foarte mare nevoie să țin legătura cu profesorii. Am să descarc aplicații pentru desen și o să-mi cumpăr creioane speciale și voi desena pe ea.”

Atât copiii, cât și părinții s-au arătat mulțumiți de daruri. 

Vlad Smalincov: „E un lucru important pentru că se începe anul școlar și trebuie să avem un gadget la îndemână pentru a face lecțiile”

Irina Cibanenco: „Acest ajutor este foarte util pentru copii, pentru părinți, pentru că la acest moment nu toți își pot asigura copii să meargă normal la școală. În general nu ni-au spus nimic, dar ne-au anunțat că va fi online, offline nici nu poate fi vorba, pentru că peste tot sunt bombardamente.”

Nicolai Oraci: „8 școlari am, ei toți vor învăța de la distanță și e un ajutor foarte mare pentru o familie ca a noastră, noi nu ne-am fi permis să ne cumpărăm tablete și calculatoare. Personal pentru familia noastră e un ajutor foarte mare.”

Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei susține că tabletele vor oferi posibilitatea mai multor copiii să fie prezenți la ore.

„Acțiunea noastră de astăzi vine în sprijinul copiilor ucraineni. Refugiați aici în oraș, în localitățile din jurul Bălțiului. Am zis să ajutăm, pentru că vine anul școlar, majoritatea din ei studiază online și am zis să venim cu acestea o sută de tablete în sprijinul lor. Ne bucurăm că am reușit să ajutăm măcar acești 100 de copii.”

Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României: „Am oferit o sută de tablete, achiziționate prin efortul românilor stabiliți în străinătate și prin ajutorul necontenit al bisericii ortodoxe române, cu bunătatea Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți. Este un moment important, noi poporul român continuăm această serie de ajutor care a început din timpul în care au ajuns primii refugiați pe teritoriul nordului Republicii Moldova.”

Mihai Verhovețchi, președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural: „Ne străduim și noi să îi asigurăm cu cele care sunt mai importante, sau chiar dacă vine un val al pandemiei, să aibă posibilitatea acești copii să studieze, să învețe și să le fie de ajutor aceste tablete.”

Gadgeturile au costat aproximativ 20 de mii de euro, bani au fost donați de parohiile din România și Occident.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.