/VIDEO/ Covoare inedite și legende deosebite. Seniorii din nordul țării se pregătesc de „Bunica și Bunelul Fest”

Spală, coc, croșetează, cântă și dansează. Seniorii din nordul țării se pregătesc de Festivalul „Bunica și Bunelul Fest 2022”. Persoanele care vor participa la eveniment spun că în acest an se înscriu la toate probele pentru a alunga singurătatea și gândurile negative, iar bucuria de a câștiga un trofeu îi motivează să îmbătrânească activ. Totul se face cu voie bună și cu cântec, pentru că pregătirile nu le istovesc, din contra așa întineresc, spun femeile.

Locuitoarele din Albinețul Vechi, raionul Fălești anul acesta sunt sigure că vor cuceri publicul cu bucate alese.

MARIA GRIGOROV, locuitoare s. Albinețul Vechi: „Anul acesta, în afară de covor, noi participăm la toate celelalte probe. Inițial nu vroiam să participăm la pregătirea bucatelor, dar pe urmă tot fetele au spus, da ce noi chiar așa un sat de mare și nu o să putem face”.

Tamara Gurmeza din Pelinia își pregătește pentru festival munca țesută de o viață. Ea este sigură că Covorul cu Lilii va cuceri inimile tuturor.

TAMARA GURMEZA, locuitoare s.Pelinia: „La noi în Pelinia a apărut pentru prima dată covorul cu Lilii. Este covorul satului, nicăieri în împrejurimi nu se țes asemenea covoare. Toate gospodinele aveau flori de cameră și aveau Cala, care în popor este numită lilia. Așa le-a fost de dragă această floare, că au încercat să o redea prin țesut”.

Una din provocările festivalului este de a se inspira din cărțile și fotografiile vechi, de a explora arhiva și biblioteca satului pentru a prezenta istoria localității. Alexandra Pripa a aflat de unde se trage denumirea satului de la vârstnicii din sat și este gata să o expună pentru toți participanții de la festival, în special generației tinere.

ALEXANDRA PRIPA, locuitoare s. Pelinia: „La acest festival trebuia să vorbim despre legenda satului Pelinia. Pe aceste meleaguri, unde se află acum satul Pelinia au fost lanuri de pelin și peliniță, iar de la aceste denumiri am provenit și noi. Primii locuitori ai satului au fost cu familia Pripa, Agachi și Postolachi”.

Iar pâinica cea de toate zilele vine de la Parcova.

MARGARETA ROMÂN, locuitoare s. Parcova: „Suntem acum în prag de pregătire pentru Festivalul Bunica și Bunelul Fest 2022. Vom prezenta copturile tradiționale, care se fac la noi în sat și nu numai, dar în toată Moldova. Se poate de modificat și colacul pentru nuntă, și colacul pentru cumătrie, și la înmormântare. Peste tot locul se folosește pâinea”.

Tot de la Parcova vor participa pentru prima dată la festival la proba „Miss Bunica și Mister Bunelul” și soții Rotaru. Cei doi și-au propus să-și împărtășească activitățile lor preferate cu alți seniori, dând exemplu de o îmbătrânire plină de ocupații pentru suflet.

LUDMILA ROTARU, locuitoare s.Parcova: „Îmbătrânim frumos. Avem diverse activități, iar în afară de gospodărie ne ducem și la activitățile ambasadorilor. Ajutăm bătrânii, facem șezători, învățăm tinerii să țese, să coacă pâine, diferite lucruri. Ca să nu stăm pe prag și să ne gândim la bolile bătrâneții, am decis să ne implicăm, mai cu lumea”.

Chiar dacă pregătirile sunt multe și emoțiile mari, festivalul nu îi obosește deloc pe seniori.

„Odihnă sufletească, așa te relaxează și uiți de toate. Nici nu îmi vine să cred că am 74 de ani. Nici când au trecut nu știu. Așa e viața, dar sunt foarte mulțumită și nu doar de grup, dar și de organizatori. CASMED-ul atât de mult ne ajută, atâta inițiativă”. 

Bunica și Bunelul Fest 2022 va avea loc pe 18 septembrie în Parcul Central din orașul Fălești, începând cu orele 11:00.

Iar de pe 12 septembrie curent, accesați pagina de Facebook: Bunica& Bunelul Fest pentru a urmări probele online și a vota participanții îndrăgiți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.