/VIDEO/ „Cu 100 de lei nici nu te pornești din benzinărie”. Șoferii din Bălți lasă mașinile în folosul bicicletelor

Sătui de creșterea zilnică a prețurilor la carburanți, unii șoferi bălțeni și-au  parcat mașinile în spatele casei și au trecut la biciclete. Comercianții spun că mijloacele de transport alternative sunt la mare căutare în această perioadă.

 

Bărbatul din imagine a ales să meargă la serviciu cu bicicleta. Acum nu este nevoit să caute un loc de parcare sau să stea în ambuteiaje. Deși recunoaște că infrastructura orașului nu este potrivită pentru călătoriile cu bicicleta.

,,Economisesc mult. De exemplu acum, eu trebuie să merg la autogară, de acolo la Bălțul nou și după posibil la bam, asta câți bani eu o să economisesc. La toți recomand să utilizeze bicicletele, lăsați mașinele, vindeți-le, dacă nu vă ajung bani pentru benzină.”

Și acest bărbat spune că din luna martie își folosește automobilul foate rar.

,,Înainte alimentam automobilul aproximativ două ori în lună, bacul plin când încă prețul era 16 lei, se primea mai mult de 1.500 de lei, acum ultima dată am alimentat automobilul în martie, i-au mașina doar când trebuie ceva masiv de transportat sau când circul cu familia.”

Comercianții spun că au crescut vânzările, cu cel puțin 20 la sută în ultimele săptămâni.

Alexei Fedișin, comerciant:  ,,Am observat creșterea vânzărilor, bicicletelor consider că este din cauza majorării prețurilor la carboranți, căci prețurile sunt exagerate și e prea costisitor să te deplasezi cu automobilul prin oraș. Acum e mai convenabil, cum la noi orașul nu e tare mare, să te deplasezi cu bicicleta decât cu automobilul.”

,,Din cauza majorării prețului la combustibil, mulți oameni au trecut la transport ecologic. Oamenii sunt nevoiți să treacă la o variantă mai economă și sunt interesați să circule cu bicicleta.”

Cei care totuși nu au renunțat la confortul de a merge la serviciu cu automobilul spun că dacă până nu demult își turnau combustibil de două-trei sute de lei și puteau să circule câteva zile prin oraș, acum râd și spun că nici nu se pornesc la benzinărie cu așa bani.

,,Pierdirile sunt foarte mari în dependență de pensiile care le avem și necesitățile care le avem, să mergem după medicamente, după produse alimentare și este foarte, foarte costisitor. “

,,Într-adevăr prețurile s-au mărit foarte tare venitul este foarte mic. mergi la benzinărie și de 100 de lei nu ai unde porni.”

Prețul pentru o bicicletă pornește de la trei mii de lei și poate ajunge până la 20 de mii. Pentru un litru de benzină șoferi sunt nevoiți să scoată aproape 34 de lei, iar un litru de motorină este puțin mai mult de 32 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *