fbpx
16.9 C
Бэлць
vineri, martie 29, 2024

/VIDEO/ Cu forțele proprii gestionează deșeurile din localitate. Cum a scăpat comuna Pepeni de gunoiul aruncat la întâmplare

Citește și:

Fără investiții externe sau proiecte de milioane, în comuna Pepeni, raionul Sângerei, gunoiul este colectat de la poarta oamenilor. Aproape 900 de gospodării au semnat, contra cost, un contract cu primăria. Tariful aprobat pentru acest serviciu este foarte mic, iar autoritățile locale sunt nevoite să aloce resurse din bani publici pentru a acoperi cheltuielile. La momentul de față, anual sunt colectați doar puțin peste 100 de mii de lei, dar cheltuielile necesită peste 200 de mii de lei.

„Este o remorcă reutilizată, cu un coș special care încarcă și descarcă automat și coșul principal, el e făcut în așa fel ca descarce separat deșeurile menajere sau deșeurile pe care le avem: sticla, plasticul și cartonul.”

Acum mai bine de un an jumătate, în comuna Pepeni gunoiul menajer era colectat în fiecare mahala într-un tomberon comun, lucru care sporea mizeria în localitate, iar oamenii erau nemulțumiți de felul în care resturile erau evacuate. Modalitatea actuală de colectare a gunoiului este de fapt o inițiativă a tinerilor, care a fost susținută în totalitate de primărie.

OLEG ROTARU, primarul comunei Pepeni: „În această remorcă, am mers după ideea, că trebuie să colectăm atât deșeurile menajere, cât și deșeurile nereciclabile și o facem în fiecare săptămână, trei zile pe săptămână, comuna este din patru sate, trei zile pe săptămână colectăm deșeurile de la populație, deșeurile menajere. O dată pe lună mergem și strângem gunoiul nereciclabil, ceea ce este sticla, cartonul, plasticul.”

Tariful pentru evacuarea deșeurilor chiar de la poartă pe care îl achită localnicii este de doar patru lei, prea puțin pentru a acoperi cheltuielile.

OLEG ROTARU, primarul comunei Pepeni: „Cu părere de rău, când a fost aprobat acest tarif eu am venit cu anumite cifre și am explicat consilierilor cât ar trebuie să fie costul unei evacuări per familie sau persoană. Au mers după alte variante și acum noi ne-am pomenit că serviciul pe care noi îl prestăm este acoperit din banii primăriei, ceea  ce nu este corect. Acești bani ar putea fi folosiți pentru anumite proiecte.”

Oamenii sunt mulțumiți de acest serviciu și spun că majorarea tarifului nu-i sperie deloc.

„Era murdărie, se făcea, împrăștiau, nu era de loc…poate era și bine și atunci, doar că tare rar le curățau și se grămădeau aici mai ales în centru te sufocai pe lângă tomberoanele acestea. Dar acum, știm ziua,  avem grijă, scoatem la drum.”

„Suntem mulțumiți de serviciile acestea, se colectează joia și sâmbăta și este foarte curat în sat la noi.”

„Suntem foarte mulțumiți, deoarece este sortarea deșeurilor, care este binevenită atât în comună, cât și pe întreaga planetă, să sortăm deșeurile și să facem o curățenie și în gospodărie și pe planetă.”

„Pentru toată republica acest lucru este important, fiindcă Republica Moldova în ultimul timp s-a transformat toată într-o groapă de gunoi. De aceea noi nu vorbim de importanță, este o importanță foarte mare, este o cerință a vremii.”

Administrația publică locală intenționează să vândă resturile nereciclabile care sunt colectate din toate satele din comună, iar din banii obținuți să achite muncitorilor pentru lucrul pe care îl fac.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare

Într-un gest de compasiune și empatie față de persoanele aflate în detenție, Papa Francisc a spălat joi picioarele a...

/METEO/ Cod galben de vânt și ploi slabe. Cum va fi vremea astăzi

Astăzi, 29 martie, timpul de afară nu ne bucură cu schimbări esențiale ale temperaturii. Meteorologii prevăd pentru următoarele 24 de...
  sursa: cursbnm.md