/VIDEO/ Cu un singur caiet și doar un creion. Nu toți copiii din Republica Moldova sunt gata de noul an școlar

Întâi septembrie nu pentru toți copiii este despre haine și rechizite noi. Unii elevi vor începe noul an școlar cu îmbrăcămintea și încălțările din anul trecut sau cu ce au mai primit de la vecini. Pentru întâi septembrie, cei patru școlari din familia Curicheru și-au pregătit hainele și rucsacurile de anul trecut. Rechizite pentru acestea, nu au.

„Eu am rucsac și haine. Forma școlară, cămașă. De anul trecut, ceva nou. Rechizite până când nu am”.

„Eu am rucsac, pe care mi l-a cumpărat tatăl anul trecut. Iată acesta. Ce încă mai ai? Un caiet și pix.Totul ce ai în mâini? Da”. 

Familia Curicheru din satul Popovca educă în total opt copii. Patru sunt de vârstă școlară, trei frecventează grădinița, iar cea mai mică are abia 15 luni. Ambii părinți sunt zilieri, iar din puținul pe care îl câștigă abia de le ajunge să-și hrănească copiii, nu însă și pentru ca să-i pregătească de școală.

ECATERINA CURICHERU, mamă: „Ceva a mai rămas de anul trecut, câte ceva am mai câștigat, posibil o să mai cumpărăm câte ceva. Ne-am dori, dar nu avem resurse sî cumpărăm costume. O fustiță, bluze, ca să cumperi toate acestea noi, noi nu ne permitem”.

Pe cele două dulăpioare mici din casă, copiii își fac temele. O fac pe rând, pentru că nu au spațiu pentru toți odată.

ECATERINA CURICHERU, mamă: „Caietele și cărțile le țin aici în noptieră, iar aici țin hainele, pentru că în cealaltă cameră facem reparație. Cineva aici în coridor, iar cineva după acest dulap. Nu este chiar comod, pentru că sunt nevoiți să se aștepte unul pe altul. Mai întâi fac doi, iar după alții doi”.

Cea mai mare frică a Ecaterinei sunt orele online. Din cauză că au doar o tabletă și un singur telefon mobil, nu toți copii pot să asiste la lecții.

ECATERINA CURICHERU, mamă: „Noi avem doar un telefon, cineva era la ore online, cineva nu. Unii mergeau la învățătoare acasă, luau tema pe foaie și deja acasă rezolva”.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, părinții din familiile social vulnerabile pot beneficia de un ajutor bănesc de 4000 de lei pentru pregătirea de noul an școlar. Pentru asta trebuie să adreseze o cerere către structura teritorială de asistență socială din raza domiciliului.

TVN a telefonat asistenta socială din satul Popovca pentru a afla dacă familia Curicheru va putea beneficia de acești bani, însă nu a primit un răspuns.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “/VIDEO/ Cu un singur caiet și doar un creion. Nu toți copiii din Republica Moldova sunt gata de noul an școlar

  • 31.08.2022 la 19:20
    Permalink

    la facut copii…apoi ca nu au bani – opt copii faci atunci cand ai cu ce sa ii cresti, nu ca mai apoi sa stai cu mana intinsa

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.