/VIDEO/ Cum se explică infectarea cu noul coronavirus după vaccinare

După vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 și 14 zile, inclusiv pentru vaccinurile anti – COVID-19.

Această durată este explicată prin faptul că, pentru a determina un răspuns imun eficient, organismul are nevoie de câteva zile pentru a produce o cantitate suficientă de anticorpi. O singură doză, în cazul vaccinurilor cu schema completă bazată pe  două doze, nu este de ajuns ca o persoană să dezvolte anticorpi suficienți pentru a-i oferi protecție împotriva noului coronavirus. Va fi nevoie de încă o doză, fapt confirmat de testele clinice efectuate de producătorii vaccinurilor.

După vaccinarea cu schema completă, imunitatea în fața virusului scade însă peste o anumită perioadă, de aceea, este necesar de administrat încă o doză suplimentară – doza booster.

Potrivit specialiștilor, infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 și 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubație. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a intrat în contact cu persoane bolnave de Covid și a luat virusul înainte de administrarea vaccinului, și este în timpul perioadei de incubație, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează.

Trebuie de menționat că niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecție de 100% în ceea ce privește infectarea. Deci, vor exista cazuri de COVID-19 și în rândul persoanelor vaccinate, însă mult mai puține decât în rândul celor care nu și-au făcut vaccinul. Însă imunizarea ne ajută să avem o formă ușoară de boală, să evităm spitalizarea și cazurile de deces din cauza COVID-19.

În țara noastră, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, 25% din cei vaccinați cu ambele doze s-au reinfectat cu COVID-19. Jumătate din numărul de cazuri din rândul persoanelor care au primit o singură doză s-a înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrarea vaccinului, adică în perioada de incubație a virusului, când organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost stabilite în primele 4 zile de la încheierea schemei de vaccinare.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, de la începutul campaniei de vaccinare, din 2 martie 2021, au fost administrate peste 2 milioane 151 de mii de doze. La nivel național, 31,88% din populație s-a vaccinat cu o doză, iar 31,01% – are schema completă. 

Cei mai disciplinați în acest sens sunt angajații sistemului medical. Rata de imunizare în rândul lor este de aproape 93%. Aproape 92 la sută dintre ei au schema completă de vaccinare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *